Αισθήσεις και διατροφή. Ο λαός λέει, ότι ο άνθρωπος τρώει και με τις αισθήσεις του: με την όσφρηση του, την όραση και τη γεύση του, ακόμη και την ακοή του.

Όσο και να φαίνεται περίεργο, αυτό είναι εντελώς σύμφωνο με την πραγματικότητα και την επιστήμη, αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσο μας ενοχλούν οι θόρυβοι κλπ., την ώρα του φαγητού.

Οι διατροφικές επιλογές κάθε ανθρώπου επηρέαζονται καθημερινά από τις βασικές του αισθήσεις. Όλες, χωρίς εξαίρεση, με τις εικόνες και τα ερεθίσματα που προκαλούν στον εγκέφαλο διεγείρουν την κατανάλωση ή μη ενός τροφίμου.

Ωστόσο, η γεύση αποτελεί την αίσθηση που δημιουργεί τις μεγαλύτερες εντυπώσεις, δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και στους πιο επιλεκτικούς ουρανίσκους να γευτούν και να αποκωδικοποιήσουν κάθε γεύση ξεχωριστά, χάρη στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας.

Αισθήσεις και διατροφή

Ο μεγάλος Ρώσος γιατρός και φυσιολόγος Παυλώφ ερεύνησε τις επιδράσεις, που έχουν οι εξωτερικοί αυτοί ερεθισμοί ( τα εξαρτημένα αντανακλαστικά ) στην λειτουργία της θρέψης και τις εξήγησε επιστημονικώς.

Η πλήρης, λοιπόν, εφαρμογή των γνώσεων της διατροφής του ανθρώπου, περιλαμβάνει και την συμμετοχή των αισθήσεων, την πρόκληση μιας υγιεινής αισθητικής ικανοποιήσεως με την όσφρηση, τη γεύση, τη θέα, το ορεκτικό σερβίρισμα του φαγητού, το ευχάριστο περιβάλλον κλπ.

Όταν εκπληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις μαζεύεται το σάλιο στο  στόμα, το πεπτικό υγρό στο στομάχι και στα έντερα, πράγμα που σημαίνει, ότι ο οργανισμός ετοιμάζεται για την καλή πέψη, την πλήρη εκμετάλλευση και την απορρόφηση της τροφής.