Ακμή και ορμονικές διαταραχές. Η ακμή βρίσκεται σε στενή σχέση με την ορμονική κατάσταση.

Αρχίζει να ανθίζει κατά τα δεκατρία με δεκατέσσερα χρόνια.  Και φτάνει γενικά στο μάξιμουμ ανάμεσα στα δεκάξι και εικοσιπέντε, με μηνιαίες εξάρσεις. Κατόπιν ξανά εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση, γενικά υπό ένα τύπο εξανθημάτων.

Η νεανική ακμή και η ροδόχρωμη ακμή. Συνοδεύουν την αυγή και το λυκόφως της γενετήσιας ζωή  δηλαδή της περιόδου ενδοκρινικών διαταραχών .

Η θεραπεία των ενδοκρινών αδένων δίνει τότε ευτυχή αποτελέσματα. Φέρνοντας στα κορίτσια » ανδρογενή » στοιχεία και στα αγόρια και στις ώριμες γυναίκες » θηλυγενή» στοιχεία, τα οποία ξανά εξισορροπούν τις εκκρίσεις τους.

Μερικές φορές ένα » αδενικό  κοκτέιλ » είναι προτιμητέο ή ακόμη μερικές ορμόνες εκκρινόμενες από τον αδένα της υπόφυσης, που επενεργούν αντανακλαστικά επί των σεξουαλικών στοιχείων. Μερικές ενέσεις είναι αρκετές να αποκαταστήσουν το ορμονικό ισοζύγιο.

Σε μερικές ποικιλίες γυναικείας ακμής, που παρουσιάζει  κάθε μήνα σημαντικές εξάρσεις και που φαίνεται να έχει σχέση με τις ορμονικές διαταραχές, η βιταμίνη Ε ( η βιταμίνη της γονιμότητας ), που παίζει ουσιώδη ρόλο στη λειτουργία των διαφόρων αδένων. Δίνει μερικές φορές πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, όπως εξάλειψη της ακμής και των μηνιαίων εξάρσεων της στους τρεις πρώτους μήνες θεραπείας στο 1/ 3 των περιπτώσεων.

Τα αυτά αποτελέσματα, αλλά σε χρόνο που ποικίλλει από τρεις μέχρι οκτώ μήνες, για τις υπόλοιπες.