Αλάτι χονδρό. Φυσικό θαλασσινό αλάτι. ∆εν έχει υποστεί επεξεργασία ιωδίωσης (δηλαδή προσθήκη συνθετικού ιωδίου). Περιέχει το ιώδιο που από τη φύση του περιέχει το θαλασσινό αλάτι, το οποίο είναι αυτό που αναγνωρίζει και απορροφάει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Υπάρχουν πολλές συνταγές που απαιτούν χοντρό αλάτι αυτές τις μέρες. To χοντρό θαλασσινό αλάτι έχει πολύ μεγαλύτερο κόκκο από το κοινό επιτραπέζιο αλάτι – εξ ου και το όνομα «χοντρό» αλάτι.

Ο λόγος που το χοντρό αλάτι είναι τόσο δημοφιλές, δεν είναι ότι είναι πιο αλμυρό από το κανονικό αλάτι, αλλά επειδή έχει πιο δραματική αίσθηση αρώματος θάλασσας και γεύσης.

Κάθε ένα από αυτά τα μικρά κομμάτια αλάτι είναι αρκετά μεγάλο, ώστε όταν το δοκιμάσετε να το παρατηρείτε αμέσως στη γλώσσα σας και τον ουρανίσκο σας.

Αλάτι χονδρό

To χοντρό θαλασσινό αλάτι μπορεί να φινίρει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων. Από αλμυρές καραμέλες και άλλα γλυκά επιδόρπια που θέλετε να τους προσδώσετε αντίθεση, μέχρι ψωμιά και μπριζόλες.

Το χοντρό αλάτι συνήθως δεν είναι καλό για το ψήσιμο αλλά σαν μια τελευταία νότα.

Στην Ελλάδα, με την τεράστια ακτογραμμή, το αλάτι αποτελεί μια αρχέγονη τροφή. Το θαλασσινό αλάτι παράγεται, όταν εξατμίζεται το θαλασσινό νερό, και η επεξεργασία που υφίσταται είναι ελάχιστη.

Στη φυσική του μορφή, ανεπεξέργαστο, περιέχει νάτριο και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, συνιστώντας μια εξαιρετική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων για τον ανθρώπινο οργανισμό.