Αμμόλουτρα : Θερμοθεραπευτική μέθοδος, κατά την οποία σα μέσο που μεταδίδει τη θερμότητα χρησιμοποιείται η άμμος. Είναι ένα από τα είδη » θερμοθεραπείας «.  Η επίδραση των αμμόλουτρων στον οργανισμό βασίζεται στη θερμαντική ενέργεια της  ζεστής  άμμου, καθώς και στο μηχανικό ερεθισμό, που αυτός προκαλεί στις νευρικές απολήξεις ( στους ερεθισμοδέκτες ) του δέρματος.

Ανάλογα με τον τρόπο που  θερμαίνεται η άμμος, τα αμμόλουτρα διακρίνονται:

  • σε φυσικά θερμαινόμενα
  • και τεχνητά θερμαινόμενα.

Τα αμμόλουτρα φυσικής θερμάνσεως μπορεί να γίνονται κατευθείαν στις παραλίες ή τις όχθες των ποταμών. Η τεχνική των αμμόλουτρων ηλιακής θερμάνσεως, μέχρι τη θερμοκρασία των 45-50 βαθμών, συνίσταται στην κάλυψη ολόκληρου του σώματος. Σε περιπτώσεις τοπικών λουτρών  στην κάλυψη μόνο του πάσχοντος μέρους, με ζεστή άμμο. Στο στήθος και στην κοιλιά το πάχος του στρώματος της άμμου πρέπει να είναι 5-10 εκατοστά. Για τα άλλα μέρη του σώματος, 10-12 εκατοστά. Στην επίδραση των αμμόλουτρων που γίνονται στο ύπαιθρο – σε πλαζ παραθαλάσσιων λουτροπόλεων – προστίθεται και η ισχυρή επενέργεια του θαλασσινού αέρα.

Η άμμος κάνει φυσική απολέπιση διατηρώντας το δέρμα σου υγιές. Τα πόδια σου απαλλάσσονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αλλά και το δέρμα σου γίνεται πιο μαλακό εάν το τρίψεις με ψιλή άμμο.

Στη Σαχάρα θεωρείται φυσική θεραπεία αφού τα αμμόλουτρα μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, των ρευματισμών, της αυχεναλγίας, προβλήματα γονιμότητας και άλλα. Επίσης το αμμόλουτρο είναι τέλειο αν δεν πήγες 5 μήνες πριν στο γυμναστήριο. Δεν οφελεί να ρουφάς την κοιλιά σου, μείνε θαμμένος μέχρι το δείλι.

Στην αποπνικτική ζέστη του καλοκαιριού στη δυτική Αίγυπτο, στις πιο θερμές ώρες της μέρας, άνθρωποι που υποφέρουν από ρευματισμό θάβονται μέχρι το λαιμό στην καυτή άμμο.

Το καυτό αμμόλουτρο θεωρείται ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης πολλών προβλημάτων υγείας.

Οι ασθενείς ξαπλώνουν στην άμμο πριν τη θεραπεία, που περιλαμβάνει μασάζ πριν θαφτούν κυριολεκτικά στην έρημο.

Ακολουθεί τσάι μέσα σε ένα αντίσκηνο.