Η αποτοξίνωση μιας μέρας είναι απαραίτητη σε περιόδους με έντονο φαγοπότι, αν και το σωστότερο θα ήταν να τηρείται με ακρίβεια μια φορά την εβδομάδα.

Η αποτοξίνωση μιας μέρας που σας προτείνουμε στηρίζεται στα φρούτα, γι’ αυτό μπορούμε να την ονομάσουμε  και «ημέρα των φρούτων». Είναι ένας πολύ πρακτικός τρόπος να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας, χωρίς να μπλέκουμε σε πολύπλοκες δίαιτες που δεν μπορούμε να τηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και με αμφίβολα πάντα αποτελέσματα.

Απομακρύνουμε τις λιχουδιές και εφοδιαζόμαστε με φρέσκα φρούτα

Εννοείται πως αυτήν την ημέρα φροντίζουμε να μην υπάρχουν στο ψυγείο μας λιχουδιές που δεν μπορούμε να αντισταθούμε, παρά μόνο πολλά και φρέσκα φρούτα. Τρεφόμαστε λοιπόν, μόνον με φρούτα και φρέσκους χυμούς χωρίς ζάχαρη. Καλή επιλογή είναι τα φρούτα εποχής που υπάρχουν άφθονα στην αγορά και φροντίστε να υπάρχει ποικιλία για να μη βαρεθείτε να τρώτε όλη μέρα το ίδιο φρούτο, εκτός αν αυτό είναι σταφύλια ή μήλα.

Δίνουμε μια μέρα άδεια στο πεπτικό μας σύστημα

Η φρουτοσαλάτα σας μπορεί λοιπόν να είναι πλούσια και χορταστική για να ικανοποιήσετε την όρεξη σας. Ωστόσο το πεπτικό σας σύστημα αυτή την ημέρα θα ξεκουραστεί, κάτι σαν να έχει πάρει άδεια για μια μέρα. Δεν θα χρειαστεί να καταβάλει καμία προσπάθεια για να πέψει λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Η μονόπλευρη δίαιτα της αποτοξίνωσης κάνει καλό στις καρδιακές διαταραχές, αποκαθιστά την αίσθηση της γεύσης και της διαύγειας

Την πρώτη φορά που θα επιχειρήσετε τη διατροφή με φρούτα, για μια ολόκληρη μέρα, μπορεί να νιώσετε πείνα και κάποιες φορές να προκληθεί πονοκέφαλος και άσχημη αίσθηση στη γλώσσα. Όμως αυτό το είδος της μονόπλευρης δίαιτας κάνει καλό στις καρδιακές διαταραχές, αποκαθιστά την αίσθηση της γεύσης και της διαύγειας. Τα θετικά αποτελέσματα σαφώς υπερτερούν, και μάλιστα ακόμα περισσότερο, καθώς και τα αρνητικά συμπτώματα είναι σημάδια πως ο οργανισμός έχει ανάγκη την αποτοξίνωση και με τον καιρό, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στο διαφορετικό τρόπο διατροφής, υποχωρούν.

Πρακτικές συμβουλές για να βγάλετε σε πέρας την αποτοξίνωση μιας μέρας με φρούτα:

  • Με το πρωινό ξύπνημα, πριν κάνετε οτιδήποτε, πιείτε ένα ποτήρι νερό, σε θερμοκρασία δωματίου. Στο νερό μπορείτε να προσθέσετε μισό λεμόνι ή ένα στυμμένο πορτοκάλι ή μια κουταλιά σούπας μέλι (σε ένα ποτήρι με χλιαρό νερό).
  • Μετά περίπου από δεκαπέντε λεπτά, και πριν φύγετε για τη δουλειά σας, ετοιμάζετε έναν φυσικό χυμό με 3-4 πορτοκάλια, μισό λεμόνι και ένα γκρέιπφρουτ. Ο χυμός θα είναι φρεσκοκομμένος και χωρίς ζάχαρη γι’ αυτό μπορείτε να τον αραιώσετε με νερό. Έτσι μπορεί να βγει διπλάσια ποσότητα και να προσφέρετε και στον σύντροφο σας.
  • Για κολατσιό, πριν το μεσημεριανό, μπορείτε να απολαύσετε ένα ή και περισσότερα φρούτα.
  • Το μεσημέρι ετοιμάστε μια ωραία φρουτοσαλάτα, με φρούτα εποχής. Προσοχή όμως όχι κομπόστα και δεν βάζουμε ποτέ ζάχαρη στα φρούτα μας. Αν θέλετε να κάνετε πιο χορταστικό το γεύμα σας μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα άπαχο κοινό αγελαδινό γιαουρτάκι.
  • Το απόγευμα καταναλώνετε ένα ποτήρι με φρέσκο χυμό φρούτων ή και λαχανικών.
  • Το βράδυ είστε πολύ κοντά στο να πετύχετε τον στόχο σας. Ο οργανισμός έχει ήδη συνηθίσει τα φρούτα αλλά αν νιώθετε πως τα βαρεθήκατε φτιάξτε μια σκέτη σαλάτα εποχής με φρέσκα λαχανικά όπως για παράδειγμα καρότα, παντζάρια, μαρούλια κ.α.

Εννοείτε πως μετά από την αποτοξινωτική δίαιτα δεν κάνετε το λάθος να πέσετε την επόμενη με τα μούτρα στο φαΐ.