Χημική δίαιτα. Τι είναι όμως πράγματι η χημική δίαιτα και πώς λειτουργεί; Μπορεί όντως μια γυναικά που κάνει χημική δίαιτα να χάσει 10 και 20 κιλά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή μήπως όλα αυτά είναι διαφημιστικές υπερβολές;

Τι είναι χημική δίαιτα;

Μια χημική δίαιτα συνήθως αποτελείται από έναν συγκεκριμένο συνδυασμό τροφών που σκοπό έχει να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό έτσι ώστε να αρχίσει η καύση του λίπους.

Οι χημικές δίαιτες συνήθως βασίζονται στον περιορισμό της λήψης υδατανθράκων για ένα διάστημα περίπου 1 με 1,5 μήνα το πολύ. Η μη λήψη τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες ενεργοποιεί τον οργανισμό με αποτέλεσμα να θέτει σε προτεραιότητα την καύση του αποθηκευμένου λίπους. 

Όλες αυτές οι δίαιτες, έχουν πραγματικά εκπληκτικά αποτελέσματα και για αυτό πράγματι μια γυναίκα μπορεί να χάσει 10 ή και 15 κιλά άμεσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν είναι και τόσο υγιεινές λόγο του αυστηρού περιορισμού που έχουν στην μη κατανάλωση τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες .

Τότες ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και για το λόγο αυτό, μια χημική δίαιτα δεν μπορεί να γίνεται για πολύ καιρό. Συνήθως ακολουθείται για λίγες μόνο μέρες.

Πώς ακριβώς λειτουργεί μια χημική δίαιτα;

Οι δίαιτες αυτές,  διαρκούν 1 με 1,5 μήνα ανάλογα τη δίαιτα. Στη αρχή για περίπου 3-5 ημέρες όχι παραπάνω η γυναίκα αποφεύγει όλες τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες.

Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και μπαίνει στην διαδικασία καύσης του λίπους.

Ακόμα και μια μικρή ποσότητα τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες μπορεί να μην ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό έτσι ώστε να καίει λίπος.

Στη συνέχεια η γυναίκα προσθέτει στο μενού της κάποιες τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες ωστόσο προσέχει έτσι ώστε και πάλι να μην ξεφύγει στις ποσότητες λήψης υδατανθράκων.

Στην επόμενη φάση, η γυναίκα αυξάνει τις ποσότητες υδατανθράκων έως ότου φτάσει στα φυσιολογικά όρια λήψης υδατανθράκων. Στο σημείο αυτό η γυναίκα θα έχει ήδη χάσει πολλά κιλά.

Είναι εφικτό να χάσετε πολλά κιλά;

Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι πράγματι έχασαν πολλά κιλά άμεσα κάνοντας μια χημική δίαιτα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτές οι δίαιτες μπορεί να μην είναι και τόσο «υγιεινές».

 Προσοχή

Οι χημικές δίαιτες κατά κανόνα δεν είναι «ισορροπημένες». Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας ειδικά δε στην περίπτωση που γίνονται για αρκετό καιρό. Για περισσότερες πληροφορίες ρωτήστε κάποιον ειδικό διαιτολόγο, διατροφολόγο, κ.τ.λ.