Σοκολάτα, η τροφή των θεών. Η σοκολάτα… χαμένη στους ινδιάνικους μύθους κάνει την εμφάνιση της στην κοινωνία των ανθρώπων το 600 π.Χ. στη κεντρική Αμερική στη φυλή των Μάγιας  όπου τη θεωρούν «τροφή των θεών».

Σοκολάτα, η τροφή των θεών

Η σοκολάτα έχει ξεχωριστές διατροφικές ιδιότητες καθώς περιέχει υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, μεγάλες ποσότητες καλίου και μαγνησίου, αξιοσημείωτες ποσότητες ασβεστίου, νατρίου , χαλκού, θειαμίνης,  ριβοφλαβίνης , βιταμίνης Ε, σιδήρου και πολυφαινόλες .

Οι πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου που δημιουργούν βλάβες στην επιφάνεια των κυττάρων.  Προστατεύουν από την εμφάνιση και ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών στα ανθρώπινα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό σύστημα. Πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η σοκολάτα υγείας  και ακολουθούν το πράσινο τσάι και το κρασί.

Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Aναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό  ενώ πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία .

Mε την κατανάλωση της σοκολάτας απελευθερώνονται ενδορφίνες που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Σοκολάτα, η τροφή των θεών

Το ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που περιέχει η σοκολάτα έχει βρεθεί ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υπέρτασης και στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η σοκολάτα λόγω της  θεοβρωμίνης  μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση και δραστηριοποιούν το σώμα για να παράγει περισσότερη ενέργεια.

Σύμφωνα με μελέτες  η σοκολάτα συμβάλλει στη μακροβιότητα και εξαιτίας  των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ασκεί προληπτική δράση ενάντια στις εκφυλιστικές παθήσεις.