Δεν παραλείπουμε για κανέναν λόγο τα γεύματα μας. Όποιος έχει περάσει από την διαδικασία της δίαιτας ξέρει πολύ καλά την σημασία των γευμάτων. Όχι μόνο σε ποσότητα και σε σύσταση (δηλαδή καλής ποιότητας, χαμηλών λιπαρών, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κλπ, αλλά και σε αριθμό.
Τα γεύματα μας θα πρέπει απαραιτήτως να είναι τέσσερα ή πέντε, ανάλογα με το σωματικό μας βάρος και το φύλο μας (οι γυναίκες χρειάζονται συνήθως ένα γεύμα λιγότερο), και δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε απόσταση τις τέσσερις ώρες μεταξύ τους.
Δεν παραλείπουμε για κανέναν λόγο τα γεύματα μας
Μπορεί να ακούγεται λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά όπως όλα τα πράγματα σε αυτή την ζωή έτσι κι αυτό είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να συνηθίσουμε. Μάλιστα, η τήρηση των παραπάνω κανόνων βοηθάει πολύ στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού μας και συνεπώς στην ρύθμιση του αισθήματος της πείνας.
Τρώμε με το ρολόι χωρίς να παραλείπουμε γεύματα
Αντίθετα, η παράλειψη κάποιου γεύματος έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το να πάμε πεινασμένοι στο σούπερ μάρκετ. Μας κάνει δηλαδή ευάλωτους και μας οδηγεί στο να ψάχνουμε για άμεση ενέργεια αναζητώντας τροφές ιδιαίτερα ενεργοβόρες, δηλαδή πλούσιες σε θερμίδες (ενέργεια) η οποία συνήθως πηγάζει από τα λεγόμενα τρανς λιπαρά.
Μάλιστα για να συμβεί αυτό δεν χρειάζεται να παραλείψουμε απαραίτητα κάποιο από τα βασικά μας γεύματα (δηλαδή το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό), αλλά μπορεί να συμβεί και αν δεν φάμε κάποιο ενδιάμεσο (πχ δεκατιανό ή απογευματινό).
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η παράλειψη γευμάτων κατ’ εξακολούθηση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της μυϊκής μάζας μας κάτι που δεν θέλουμε επ’ ουδενί λόγο να μας συμβεί γιατί με αυτό τον τρόπο επιβραδύνεται σημαντικά ο μεταβολισμός μας.
Το να τύχει να παραλείψετε ένα γεύμα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Ίσως δεν προλάβατε να φάτε επειδή η λίστα με τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε στο γραφείο ήταν ατελείωτη. Ίσως ο προγραμματισμός των γευμάτων σας δεν πήγε όπως υπολογίζατε ή ίσως ακολουθείτε τη διαλειμματική δίαιτα και έχετε ξεχάσει τι σημαίνει πρωινό. Όποιος κι αν ήταν τελοσπάντων ο λόγος, πέρασαν 6 ώρες χωρίς να φάτε.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν παραλείπετε ένα γεύμα;
Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Όταν ξεκινάτε την ημέρα σας χωρίς να έχετε φάει, ουσιαστικά ξεκινάτε χωρίς καύσιμα στο σύστημά σας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ’ επέκταση την αποδοτικότητά μας.
Ενώ δεν είναι τρομερό πράγμα το να τύχει να μείνετε νηστική για μερικές ώρες, σίγουρα θα νιώσετε τη διαφορά. Όσον αφορά στη συστηματική παράλειψη γευμάτων, για παράδειγμα στο πλαίσιο μιας διαλειμματικής δίαιτας, οι ερευνητές ακόμη συλλέγουν στοιχεία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στο βάρος και τη συνολική υγεία.
Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού
Μπορεί να νομίζετε ότι αν παραλείψετε ένα γεύμα θα νιώθετε απλώς νευρικότητα, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό.
- Το σάκχαρο και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα πέσουν
Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνουμε μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
- Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει το βάρος σας
Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δε θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένη.
Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας. Όταν δεν έχετε ενέργεια και σκέφτεστε το φαγητό δεν είναι εύκολο να γυμναστείτε. Επιπλέον, αν δεν τρώτε σωστά μετά την άσκηση, δε θα ανεφοδιάσετε τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού σας (τα οποία χρειάζονται υδατάνθρακες) και δε θα αποκαταστήσετε τους μυς σας (οι οποίοι χρειάζονται πρωτεΐνη).
Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο