Η δίαιτα Dash είναι μια δίαιτα που ξεκίνησε στην Αμερική με βασικό στόχο την μείωση της αρτηριακής πίεσης στο αίμα. Παρόλα αυτά, η δίαιτα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το αδυνάτισμα ή για την βελτίωση του συνολικού «επιπέδου» της καλής υγείας. Τι ακριβώς όμως είναι η δίαιτα Dash, ποια είναι τα οφέλη της στην υγεία και πώς μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε;

Τι είναι η δίαιτα Dash

Η δίαιτα Dash θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο ένας υγιεινός τρόπος διατροφής παρά μια ακόμη δίαιτα. Η δίαιτα Dash (Dietary Approaches to Stop Hypertension), όπως είπαμε και παραπάνω, ξεκίνησε στην Αμερική με σκοπό την μείωση της αρτηριακής πίεσης στο αίμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει ως πρωταρχικό στόχο της βελτίωση της συνολικότερης υγείας του οργανισμού, με βαρύτητα στην μείωση της υπέρτασης. Η δίαιτα αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το αδυνάτισμα. Το πρόγραμμα διατροφής της δίαιτας Dash περιλαμβάνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης και την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Επίσης περιλαμβάνει ψάρια, πουλερικά, ξηρούς καρπούς και ορισμένα όσπρια. Η κατανάλωση αλατιού, κόκκινου κρέατος και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά είναι αρκετά περιορισμένη βάση της δίαιτας αυτής.

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας Dash

Βελτίωση της καλής υγείας και μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η αρτηριακή πίεση, είναι η πίεση που εξασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αγγείων. Η κατανάλωση κακής ποιότητας τροφίμων, η έλλειψη γυμναστικής, η καθιστική ζωή, το υπερβολικό βάρος, το άγχος, καθώς και οι κακές συνήθειες, πολλές φορές αποτελούν αιτίες για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση σχετίζεται με πολλές ασθένειες και δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία. Ο σκοπός της δίαιτας Dash είναι να βοηθήσει έτσι ώστε να μειωθεί η αρτηριακή πίεση στο αίμα, με αποτέλεσμα την πρόληψη για καλύτερη υγεία. Φυσικά για να έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει ταυτοχρόνως να κόψετε τις κακές συνήθειες και να αρχίσετε να γυμνάζεστε (η κάθε μία με τους ρυθμούς που μπορεί)

Αδυνάτισμα

Η δίαιτα Dash είναι ένα αρκετά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα περιττά κιλά. Όπως είπαμε και παραπάνω, η δίαιτα Dash είναι περισσότερο ένας υγιεινός τρόπος διατροφής παρά μια δίαιτα. Αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσετε να χάνετε τα περιττά κιλά αλλά μακροπρόθεσμα. Αν θέλετε άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα, τότε ίσως υπάρχουν άλλες καλύτερες επιλογές. Το πλεονέκτημα της δίαιτας Dash είναι ότι κοιτάζει περισσότερο σε βάθος χρόνου σε αντίθεση με άλλες δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών, τα οποία όμως γρήγορα επανέρχονται. Αν λοιπόν ο στόχος σας είναι η μείωση της υπέρτασης, η βελτίωση της υγείας καθώς και το αδυνάτισμα (κοιτώντας μακροπρόθεσμα), τότε η δίαιτα Dash ίσως είναι μια καλή επιλογή.

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα Dash

Όπως είπαμε και παραπάνω, η δίαιτα Dash περιλαμβάνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά και την κατανάλωση σιτηρών ολικής άλεσης. Επίσης περιλαμβάνει κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, ξηρών καρπών και οσπρίων. Το αλάτι, τα πολλά λιπαρά καθώς και η ζάχαρη θα πρέπει να τρώγονται σε αρκετά περιορισμένες ποσότητες. Παρακάτω παρουσιάζουμε τις μερίδες που θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, ανά είδος τροφίμων κατά μέσο όρο για ημερήσια πρόσληψη περίπου 1500 -1800 θερμίδων.

Τρόφιμα και συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σε μερίδες 

  • Σιτηρά 6 μερίδες
  • Λαχανικά 3-4 μερίδες
  • Φρούτα 4-5 μερίδες
  • Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά 2-3 μερίδες
  • Άπαχο κρέας και πουλερικά 4-6 μερίδες

Προσοχή, η μερίδα ανά είδος τροφίμου είναι πολύ λιγότερη από ότι συνήθως νομίζουν οι περισσότερες γυναίκες. Ορισμένες ενδεικτικές ποσότητες μερίδων φαίνονται παρακάτω.

Ενδεικτικές ποσότητες μερίδων

  • 1 μερίδα φρούτων = 1 μέτριο φρούτο π.χ μια μέτρια μπανάνα
  • 1 μερίδα σιτηρών = 25-30 γραμμάρια δημητριακά
  • 1 μερίδα γαλακτοκομικών = 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 μερίδα κρέας = 30 γραμμάρια
  • 1 μερίδα ξηροί καρποί = 40 γραμμάρια

Πηγή:wikipedia