Δώρα Αυγέρη Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο aboutwoman.gr, θέτει επί τάπητος τα ζητήματα ισότητας των φύλων στην ελληνική κοινωνία. Αν και η νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πλέον κατοχυρωμένη, οι διακρίσεις και τα κατάλοιπα της πατριαρχίας εξακολουθούν να υπάρχουν στην καθημερινότητα.
Με μια ειλικρινή και εμπεριστατωμένη προσέγγιση, η Δώρα Αυγέρη αναλύει τα πιο καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα στον χώρο εργασίας και την έμφυλη βία, και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για την εξάλειψή τους.
Μέσα από την προσωπική της εμπειρία στους ανδροκρατούμενους χώρους της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, δεσμεύεται να αξιοποιήσει κάθε ευρωπαϊκό εργαλείο για την προώθηση της ισότητας και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών στην Ελλάδα.
“Δώρα Αυγέρη: Συνεχής Αγώνας για Ισότητα των Φύλων”
Υπάρχει θέμα ισότητας των δύο φύλων στην ελληνική κοινωνία ή είναι ένα θέμα που το έχουμε αφήσει πίσω;
Δυστυχώς υπάρχει ακόμη. Όχι στο νομικό πεδίο. Εκεί έχει αντιμετωπιστεί σχεδόν πλήρως. Το ελληνικό σύνταγμα του 1975 και το παράγωγο δίκαιο όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία από την ιδρυτική συνθήκη του 1957 και μετά, κατοχυρώνουν τόσο αξιωματικά όσο και με πληθώρα διατάξεων την νομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην κοινωνία όμως πρέπει να διανύσουμε ακόμη δρόμο για να εξαλείψουμε τα κατάλοιπα της πατριαρχίας και της ανδροκρατίας.
Στο επίπεδο της νοοτροπίας, των στερεότυπων, των προκαταλήψεων, των εδραιωμένων συμπεριφορών, οι διακρίσεις εξακολουθούν να υπάρχουν και να αναπαράγονται. Δεν θέλω να είμαι άδικη απέναντι στην ελληνική κοινωνία, είναι αλήθεια ότι όχι μόνο σε σχέση με τις δεκαετίες του 1950 και 1960, αλλά ακόμη και από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν γίνει άλματα.
Οι νεαροί ενήλικες άνδρες δεν έχουν την νοοτροπία των παλαιότερων, έχει γίνει δουλειά και στο σχολεία. Οι νεαρές γυναίκες έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση και αίσθηση δικαιωμάτων. Όμως και πάλι απέχουμε από το καλύτερο δυνατό (δεν λέω ιδανικό) και η ελληνική κοινωνία υπολείπεται σε σχέση με τις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε ποια πεδία νομίζετε ότι εκδηλώνονται πιο έντονα οι διακρίσεις;
Στα θέματα της εργασιακής ισότητας των δύο φύλων όπως και της έμφυλης βίας. Παρότι θεωρητικά αποτελούν διακριτά πεδία, στην πράξη πολλές φορές συνυφαίνονται και συγχέονται. Πχ η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, αποτελεί μορφή έμφυλης βίας που πολλές φορές καταλήγει στην εργασιακή υποβάθμιση της γυναίκας.
Ξέρετε οι άνδρες ακόμη και οι πιο ευαίσθητοι και καλοπροαίρετοι, έχουν δυσκολία να αντιληφθούν την διάχυτη και πολλές φορές υποφώσκουσα απειλή που νιώθουν οι γυναίκες στο εργασιακό περιβάλλον, απλά και μόνο γιατί είναι γυναίκες.
Άρα θεωρείτε ότι στον χώρο εργασίας οι γυναίκες έχουν λιγότερες ευκαιρίες;
Αυτό προκύπτει ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Το χειρότερο όμως, που σαν γυναίκα με κάνει και αγανακτώ, είναι οι μισθολογικές διακρίσεις. Οι περισσότερες γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για τις ίδιες θέσεις, ακόμη και ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.
Μεγαλύτερη είναι η ανισότητα στις θέσεις εξουσίας ή αν το θέλετε διαφορετικά στις υψηλές ιεραρχικές θέσεις. Εκεί το πατριαρχικό και ανδροκρατικό στερεότυπο λειτουργεί σαν αρνητικό φίλτρο σε βάρος των γυναικών. Οι εργοδότες έχουν πολλά να κερδίσουν εάν ξεφύγουν από το στερεότυπο και αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις τις γυναίκες υπαλλήλους τους.
Δες τε μία πραγματικότητα. Στα πανεπιστήμια εισάγονται περισσότερα κορίτσια, με καλύτερους βαθμούς, σε καλύτερες σχολές. Λίγα χρόνια αργότερα όμως στους χώρους εργασίας έχουν μείνει πίσω. Οι άνδρες είναι περισσότεροι, καλύτερα αμειβόμενοι και σε καλύτερες θέσεις.
Μπορεί η Πολιτεία να αντιμετωπίσει αυτή την καθημερινότητα;
Επιμένω στις εμπειρικές καταστάσεις, γιατί για να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει να το γνωρίζεις σε βάθος ώστε να σχεδιάσεις και αντίστοιχες πολιτικές. Είναι εύκολο να παραθέτεις γενικές θέσεις με τεχνοκρατική γλώσσα, αλλά πολλές φορές έτσι χάνεται η ουσία. Ας πούμε μερικά συγκεκριμένα πράγματα:
-Πρέπει να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των γυναικών στην εγκυμοσύνη και των νέων μητέρων. Η προκατάληψη ότι “μία γυναίκα θα μείνει έγκυος και μετά θα πρέπει να φροντίζει τα παιδιά” που λειτουργεί αρνητικά για τις προσλήψεις, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέχρι να εκλείψει οριστικά.
-Πρέπει να υπάρξει πιο αποτελεσματικός σχεδιασμός στην ενίσχυση των νέων οικογενειών -μείζον πρόβλημα που συνδέεται και με το δημογραφικό. Είναι λυπηρό νεαρές γυναίκες με σπουδές και προσόντα, να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εργασία γιατί δεν υπάρχουν παππούδες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Είναι ακόμη πιο λυπηρό γυναίκες να καθυστερούν να κάνουν οικογένεια -όχι γιατί είναι επιλογή τους, αυτό είναι δικαίωμα τους-, αλλά γιατί δεν βγαίνουν οικονομικά. Είναι ένας τομέας που η ελληνική Πολιτεία έχει μείνει πολύ πίσω. Είναι απαράδεκτο, και το λέω με θυμό, να μην υπάρχουν επαρκείς δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Και είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ που σε αυτό τον τομέα εδώ και πέντε χρόνια έχει κάνει από ελάχιστα έως τίποτε. Το να πετάει το μπαλάκι στους δήμους, είναι μία ανέντιμη υπεκφυγή από την πλευρά της κυβέρνησης.
-Ένα μέτρο που υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ και θα πρέπει να γενικευτεί είναι η διαφάνεια στην μισθολογική κατάσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν ή και να υποχρεωθούν ώστε να έχουν διαφάνεια στα προσόντα πρόσληψης, στις αμοιβές και στις προϋποθέσεις ανέλιξης των υπαλλήλων τους.
-Ένα ακόμη μέτρο είναι η υποβοήθηση και η θετική υποδοχή των καταγγελιών για περιπτώσεις διακρίσεων, έμφυλης βίας ή και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Πολλές γυναίκες ακόμη και τώρα έχουν ενδοιασμούς στο να καταγγείλουν αντίστοιχες συμπεριφορές.
Ποια είναι η άποψη σας για τις “γυναικοκτονίες”;
Δυστυχώς στην χώρα μας αυξάνονται. Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται επιμόνως τη νομική καθιέρωση της γυναικοκτονίας παρότι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πιέζουμε. Δείχνει αυτό αν θέλετε πόσο ψευδεπίγραφη είναι η δήθεν φιλελεύθερη αντίληψη του ηγετικού κύκλου της κυβέρνησης και πόσο φοβάται μήπως προκαλέσει τα πατριαρχικά αισθήματα της βαθιάς δεξιάς που εκφράζει.
Θα ήθελα όμως να θίξω και κάτι ακόμη. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής έμφυλης βίας. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και συνδέεται με ψυχολογικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Ακούμε: “Με χτύπησε μια φορά αλλά μου ορκίστηκε ότι δεν θα το ξανακάνει. Εγώ το προκάλεσα”. Ψέμα! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την βία και είναι βέβαιο ότι θα το ξανακάνει. Ή από τις οικογένειες, πολλές φορές και από τις μανάδες: “Πού θα πας αν χωρίσεις και τι θα πούνε οι συγγενείς και οι φίλοι;”.
Ας πούνε ότι θέλουν, είναι αδιάφορο. Οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να καταγγέλλουν τις περιπτώσεις κακοποίησης και να αποχωρούν από μία τοξική σχέση. Όμως η Πολιτεία θα πρέπει να αναπτύξει ολοκληρωμένο δίκτυο που να ξεκινά από κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες και να φθάνει μέχρι την βοήθεια για να κρατάνε τα παιδιά τους και να βρίσκουν δουλειά.
Πώς θα συμβάλλετε εσείς εάν εκλεγείτε;
Ως γυναίκα που έκανα διαδρομή σε δύο ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, την δημοσιογραφία και την πολιτική, έχω αυξημένη ευαισθησία στα ζητήματα της ισότητας των δύο φύλων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει πολιτικές και διαθέτει κονδύλια για να προωθήσει την πλήρη ισότητα και να αντιμετωπίσει την έμφυλη βία.
Εφόσον εκλεγώ, σας βεβαιώνω ότι θα αξιοποιήσω με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για να βελτιωθεί η ελληνική πραγματικότητα που έχει φυσικά τις δικές της ιδιομορφίες.
Δώρα Αυγέρη Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η Δώρα Αυγέρη φωτίζει τα διαρκή ζητήματα ανισότητας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία. Παρά τις νομικές κατακτήσεις, η πραγματική ισότητα παραμένει ένας στόχος που απαιτεί συνεχή αγώνα και ουσιαστική πολιτική βούληση.
Με ειλικρίνεια και πάθος, αναδεικνύει τα συνεχιζόμενα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στην προσωπική τους ζωή.
Οι προτάσεις της για συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και η δέσμευσή της να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά εργαλεία για την προώθηση της ισότητας δείχνουν τον δρόμο προς μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία.
Η Δώρα Αυγέρη δεν περιορίζεται σε γενικές διακηρύξεις, αλλά προτείνει ουσιαστικές λύσεις, υποσχόμενη να συνεχίσει τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών με αποφασιστικότητα και αφοσίωση, εφόσον εκλεγεί. Η συμβολή της μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την πρόοδο και την αλλαγή που τόσο πολύ χρειάζεται η ελληνική κοινωνία.
Η υποψηφιότητά της προσφέρει μια ελπιδοφόρα προοπτική για την βελτίωση της ζωής των γυναικών στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή προσπάθεια και ενεργή συμμετοχή σε αυτή τη σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση.