Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας| EPP Group. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την προστασία των γυναικών από τη βία, το aboutwoman.gr είχε την τιμή να φιλοξενήσει την κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την πολύτιμη εμπειρία και τη βαθιά γνώση της στα θέματα ισότητας και δικαιωμάτων των γυναικών, η κυρία Βόζεμπεργκ μοιράστηκε μαζί μας τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ακόμα, καθώς και τις δράσεις που αναλαμβάνονται για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η συζήτησή μας αποκαλύπτει τη σημασία των θεσμικών παρεμβάσεων, αλλά και την ανάγκη για αλλαγή της νοοτροπίας στην κοινωνία μας. Σας προσκαλούμε να διαβάσετε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη και να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων.

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μάχη για την Ισότητα των Φύλων και την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Κυρία Βόζεμπεργκ, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πείτε μας ποιες είναι οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΕΕ για την ενίσχυση της ισότητας των δύο φύλων;

Στον τομέα της ισότητας, παρά τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν ακόμη να γίνουν πολλά, εάν αναλογιστούμε ότι ο δείκτης ισότητας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι 70%, η μισθολογική απόκλιση εις βάρος των γυναικών 13%, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να καταγράφεται υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης.

Ένα σημαντικό βήμα, που θα το χαρακτήριζα ιστορικό, έγινε  πρόσφατα με την αποδοχή από τα κράτη μέλη της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Μετά από πολυετείς προσπάθειες έχουμε επιτέλους τη μεγαλύτερη θεσμική κατοχύρωση απέναντι στην ειδεχθέστερη μορφή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

          Μάλιστα αισθάνομαι την υιοθέτηση της εν λόγω Οδηγίας και σαν μία προσωπική δικαίωση για τους αγώνες που έχω δώσει για το σκοπό αυτό από τη θέση της Αντιπροέδρου της αρμόδιας Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Μία ακόμη πρόσφατη ρύθμιση που ενισχύει τη θέση των γυναικών, είναι η Οδηγία που ορίζει ότι στις θέσεις μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων, το ποσοστό του υποεκπροσωπούμενου φύλου δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 40%.

Διαβάζουμε ότι στην ΕΕ θα χρειαστούν ακόμη 30 με 40 χρόνια για να υπάρξει ισότητα των φύλων. Είναι αλήθεια αυτό;

Αυτή τη στιγμή ο Δείκτης Ισότητας στην ΕΕ είναι 70%. Αυτό σημαίνει ότι με βάση την ετήσια μεταβολή που καταγράφεται και κυμαίνεται περίπου στο 1%, για να φθάσουμε στο 100%, δηλαδή στην πλήρη ισότητα, χρειάζονται ακόμη περίπου 30 χρόνια. 

Ο εν λόγω Δείκτης Ισότητας των Φύλων δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων και χρησιμοποιεί ως βασικά κριτήρια τη θέση των γυναικών στους τομείς εργασίας, αμοιβών, θέσεων ευθύνης και πρόσβασης στη γνώση.

Ο συγκεκριμένος δείκτης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε στον αγώνα για την ισότητα είναι ακόμη μακρύς.

Η αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά των γυναικών και κυρίως οι  γυναικοκτονίες έχουν σοκάρει την κοινή γνώμη. Πώς σχολιάζετε αυτό το φαινόμενο;

          Οι γυναικοκτονίες και η βία κατά των γυναικών εν γένει, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ενδοοικογενειακή βία, έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς καταγράφεται έξαρση τόσο στην πατρίδα μας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

          Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία σε Ελλάδα και Ευρώπη σοκάρουν, καθώς η μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί κάποιας μορφής βία, σωματική, ψυχολογική ή λεκτική. Επίσης είναι σοκαριστικό ότι η μία στις δύο γυναίκες που γίνονται θύματα ανθρωποκτονίας δολοφονούνται από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε για την αποδόμηση των στερεοτύπων που μειώνουν το γυναικείο φύλο και δημιουργούν το έδαφος για απαξιωτικές συμπεριφορές εις βάρος των γυναικών.

 Με εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, με προβολή θετικών γυναικείων προτύπων και με έμφαση στο σχολείο και την οικογένεια πρέπει να εξαλειφθούν τα έμφυλα στερεότυπα που προσβάλλουν το γυναικείο φύλλο.

          Το πρόβλημα είναι βαθύ και δύσκολο, όμως αυτό που επίσης οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην ανέχονται κακοποιητικές συμπεριφορές και να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό βίας.

          Τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα με ειδικό επιστημονικό προσωπικό, οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η διαδικτυακή πύλη metoo.gr και η εφαρμογή panic button, που δημιουργήθηκαν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι εκεί για να τις βοηθήσουν. 

Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας| EPP Group

Η συνέντευξη με την κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την προστασία των γυναικών από τη βία.

Οι δράσεις που έχουν αναληφθεί, όπως η υιοθέτηση της πρώτης Οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και η καθιέρωση ποσοστώσεων στις θέσεις μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών, αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ισότητας.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να επιτύχουμε πλήρη ισότητα των φύλων και να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών.

Χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, για να αποδομήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Βόζεμπεργκ για την ειλικρινή και εμπεριστατωμένη συζήτηση.

Η δέσμευσή της στην προώθηση της ισότητας και στην προστασία των γυναικών αποτελεί πηγή έμπνευσης και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Ελίζα Βόζεμπεργκ Μάχη για την Ισότητα των Φύλων και την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1
Ελίζα Βόζεμπεργκ: Μάχη για την Ισότητα των Φύλων και την Καταπολέμηση της Βίας Κατά των Γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σας προτρέπουμε να μείνετε ενημερωμένοι και να συμμετέχετε ενεργά στις προσπάθειες για την ισότητα των φύλων. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.