Εγκυμοσύνη 8η εβδομάδα. Την όγδοη εβδομάδα το έμβρυο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Η καρδιά του χτυπά με 150 χτύπους το λεπτό και η βαλβίδα της πνευμονικής αρτηρίας καθώς και η βαλβίδα της αορτής έχουν ξεκινήσει να διακρίνονται. Το έμβρυο έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και να αλλάζει θέση χωρίς όμως να είναι τόσο μεγάλο που να χτυπάει τα τοιχώματα της μήτρας και να το καταλαβαίνετε. Το μέγεθος του φθάνει 1,2-1,5 εκατοστά και το βάρος του ζυγίζει : 1 γραμμάριο.

Το μωρό αποκτά χείλη, μύτη και βλέφαρα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έχουν σχηματιστεί όπως το επάνω χείλος, η άκρη της μύτης, τα βλέφαρα και τα αυτιά. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν μεγαλώσει.

Τα μικροσκοπικά δαχτυλάκια του αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και η ουρά σχεδόν έχει εξαφανιστεί. Το αμνιακό υγρό αυξάνεται σε ποσότητα και η μήτρα σας μεγαλώνει για να μπορέσει να φιλοξενήσει τον διαρκώς αναπτυσσόμενο βρέφος της.

Εγκυμοσύνη 8η εβδομάδα

Η μητέρα μπορεί να νιώθει κάποιες ενοχλήσεις στα πόδια που με ξεκούραση μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Εάν ανήκετε στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από εμετούς και ναυτίες, κάντε λίγες εβδομάδες υπομονή καθώς τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν την 12η με 14η εβδομάδα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρές ποσότητες και συχνά.

Είναι πολύ πιθανό αυτή την εβδομάδα να αισθανθείτε ότι τα ρούχα σας σάς στενεύουν γύρω από την κοιλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας έχει μεγαλώσει πλέον και είναι σαν ένα μεγάλο γκρέιπφρουτ.

Δεν είναι απίθανο επίσης, αυτή την εβδομάδα να βγάζετε ροζ βλέννες. Αναφέρετέ το στο γιατρό σας να το έχει υπόψη του, αλλά μην αγχωθείτε αν δεν δείτε έντονο κόκκινο αίμα ή/και πηχτό.