Γαλλική κουζίνα, η Γαλλία παράγει, ελαιόλαδο και εκλεκτό βούτυρο, κρασί, μπύρα, κάστανα, πορτοκάλια, σίκαλη και λεμόνια. τρέφει ζώα, έχει πλούσιο κυνήγι και καλλιεργεί ένα πλήθος λαχανικών.

Έχει τεράστια ποικιλία τυριών, εξαιρετικά οινοπνευματώδη ποτά, όπως επίσης ψάρια, αυγά κλπ, που σε συνδυασμό, με τους κατάλληλους τρόπους παρασκευής έκαναν την γαλλική κουζίνα περίφημη.

Παράγει ζάχαρη και δε περιφρονεί τίποτα το φαγώσιμο, ακόμη και τους βατράχους.

Η κουζίνα τους όμως δεν ξέρει μόνο από καλό κρασί και φαγητό αλλά απεναντίας δίνει ιδιαίτερη βάση και στο επιδόρπιο. Ας μην ξεχνάμε τη Κρέμ μπρουλέ η οποία έχει ακουστεί σε όλο τον κόσμο. Όσοι βέβαια, έχουν δοκιμάσει Κρέμ μπρουλέ στο Παρίσι λένε πως δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η μοναδική γεύση με όπου αλλού κι αν την έχουν φάει.

Όλα αυτά εξηγούν την φήμη της Γαλλικής κουζίνας.

Πάρτε μια γεύση με συνταγές από ορεκτικό, σαλάτα,σούπα, κυρίως γεύμα, επιδόρπιο και φυσικά μια πρόταση από τα τρία καλύτερα κρασιά της.

Κρουτόνς

Υλικά (Σερβίρει άτομα 6)

  • 1 λεπτή μπαγκέτα
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Για να φτιάξετε κρουτόνς, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C.
Κόψτε τη μπαγκέτα σε κυβάκια του 1 εκατοστού και απλώστε σε μια στρώση σε ένα μεγάλο ταψί.
Αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο από τη μια μεριά και αφήστε να ψηθούν για 10 λεπτά ώστε να είναι τραγανά αλλά όχι σκληρά.

Εύκολο, γρήγορο, φτηνό και επιτυχημένο! Κατάλληλα να συνοδεύσουν τις σαλάτες ή τις σούπες σας.

Σαλάτα Γαλλική

Υλικά (Σερβίρει άτομα 6)

  • 6 πράσινες και 4 κόκκινες πιπεριές
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 ντομάτες
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι
  • λίγες μαύρες ελιές
  • μαϊντανό
  • αλάτι

Εκτέλεση συνταγής

Ψήνετε τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε λωρίδες, αφού βγάλετε όλους τους σπόρους.
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις κόβετε σε μικρά κομματάκια.
Για τη σάλτσα χτυπάτε το λάδι και το ξύδι με το σύρμα ή μέσα στο σέικερ, ώσπου να γίνει ένα παχύ κρεμώδες υγρό και προσθέτετε σε αυτό το αλάτι και το σκόρδο, που το έχετε λιώσει. Τέλος, ανακατεύετε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ένα μπολ σαλάτας, τις περιχύνετε με τη σάλτσα και γαρνίρετε με τις ελιές και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σούπα με σαφράν

Υλικά (Σερβίρει άτομα 4)

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 30 γρ. πελτέ τομάτας
  • 2-3 σαφράν
  • 3 πατάτες
  • 2 λίτρα νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 γρ. βούτυρο
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, πλένουμε το πράσο και τα κόβουμε σε κύβους.
Λιώνουμε το βούτυρο στην χύτρα. Προσθέτουμε τους κύβους του πράσου, του κρεμμυδιού και του σκόρδου που το έχουμε τρίψει.
Τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε τον πελτέ. Ανακατεύουμε, βάζουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το σαφράν.
Κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια και τις ρίχνουμε μέσα. Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 24 λεπτά ( ή για 11 αν είναι χύτρα).

Μοσχαράκι μπουργκινιόν

Υλικά (Σερβίρει άτομα 6)

  • 1 κ.μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3-4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 200γρ.κρεμμύδια μικρά στρογγυλά
  • 2-3 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 φλ.τσ. μανιτάρια κομμένα στα δύο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 φλ. τσ. φυτίνη
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε το μοσχαράκι με τη φυτίνη να ροδίσει για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια (καθαρισμένα), τα μανιτάρια, τα καρότα και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε.
Μετά από 5 περίπου λεπτά σβήνουμε με το κρασί μας και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε ανάλογη ποσότητα νερού και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 1 1/2 ώρα.

Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί και σε χύτρα ταχύτητας όπου απαιτείται ο μισός χρόνος βρασμού.

Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκρατέν

Συνταγή για κουνουπίδι στο φούρνο με σκόρδο, μπέικον, φρυγανιά και μπεσαμέλ!

Υλικά (Σερβίρει άτομα 6)

  • 1 κουνουπίδι μεγάλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 4 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
  • 1 αυγό
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 7 κ.σ. αλεύρι
  • 4 φλ. γάλα
  • κίτρινο τυρί ή παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι και το κουνουπίδι μας αφού το έχουμε πλύνει και το έχουμε κόψει σε μικρά μπουκετάκια.

Τσιγαρίζουμε τα υλικά μας για περίπου 3-4 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Μπεσαμέλ

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.

Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα λίγο – λίγο, μέχρι να αρχίζει να πήζει το μείγμα μας πριν προσθέσουμε και την υπόλοιπη δόση και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και προαιρετικά το μοσχοκάρυδό μας.

Πριν τον φούρνο

Τοποθετούμε το κουνουπίδι που τσιγαρίσαμε προηγουμένως σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά μας και προσθέτουμε το αυγό αφού το χτυπήσουμε πρώτα. Όταν χτυπήσετε το αυγό μπορείτε να προσθέσετε και λίγο γάλα.

Στο βουτυρωμένο ταψί μας, τοποθετούμε το μείγμα του κουνουπιδιού μας, περιχύνουμε την μπεσαμέλ μας και προσθέτουμε το τυρί μας από πάνω.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς γύρω στα 45′.

Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τυράκι στη μπεσαμέλ για έξτρα νοστιμιά.

Κρεμ μπρουλέ (creme brulee)

Υλικά (Σερβίρει άτομα 12)

  • 4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 2 κ. γλυκού βανίλια
  • 12 κρόκοι αυγού
  • 1/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού άσπρη ζάχαρη
  • 1 κ. γλυκού κανέλλα (σκόνη)
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι
  • 1/4 κ. γλυκού τζίντζερ (σκόνη)
  • 1/8 κ. γλυκού γαρίφαλλα
  • 1 φλιτζανιού τριμμένη (σε πολτό) κολοκύθα
  • 1/4 φλιτζανιού άσπρη ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 C.

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη βανίλια σε ένα μεγάλο κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε μαζί τους κρόκους, τη μαύρη ζάχαρη, την άσπρη ζάχαρη, την κανέλα, το αλάτι, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο και την κολοκύθα, σε ένα μπολ.

Σιγά- σιγά ρίχνουμε μία κούπα από το μείγμα της κρέμ μπρουλέ και ανακατεύουμε συνεχώς.

Στη συνέχεια ρίχνουμε ολόκληρο το μείγμα αυγού μέσα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Αδειάζουμε το μείγμα σε φορμάκια και τα τοποθετούμε σε κόλλα ψησίματος.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά τις κρέμ μπρουλέ ή αλλιώς creme brulee και ψύχουμε για 4 με 6 ώρες. Πριν το σερβίρισμα περιχύνουμε 1 κ. γλυκού πάνω από κάθε φορμάκι και χρησιμοποιούμε τη σχάρα του φούρνου για να καραμελώσουμε τις κρέμες μας(σε 2 με 3 λεπτά είναι έτοιμες).
Σερβίρουμε αμέσως!

Συνοδεύετε με ένα από αυτά τα τρία κρασιά που αναμφισβήτητα είναι από τα καλύτερα 

Domaine de la Romanée Conti – Romanée Conti 1963

από την Βουργουνδία

Petrus 1950

 από το Pomerol, Μπορντό

Pavillon Rouge du Château Margaux 2001

 από το Bordeaux