Εγκυμοσύνη 13η εβδομάδα. Στην 13η  εβδομάδα το μέγεθος του εμβρύου είναι 8 εκατοστά και το βάρος του 23 γραμμάρια, όσο δηλαδή μισή μπανάνα.

Η ανάπτυξη της μήτρας είναι εμφανής και αρχίζει να μεγαλώνει προς τα πάνω.

Το έμβρυο αναπτύσσεται εντυπωσιακά και έχει πλέον δακτυλικά αποτυπώματα.

Αν είναι κορίτσι έχει 2 εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της τα οποία θα μειωθούν στο μισό μετά τη γέννα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του κεφαλιού μειώνεται σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαμορφώνονται με γρήγορους ρυθμούς.

Τα μάτια έρχονται μπροστά στο κεφάλι και τα αυτιά πλαγίως.

Εγκυμοσύνη 13η εβδομάδα

Η μανούλα διανύει για τα καλά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι κάτι που την ανακουφίζει, γιατί στατιστικά το ποσοστό αποβολών είναι πολύ μικρό.

Ωστόσο θα πρέπει να προσέχει κάποια συμπτώματα ειδικά αν  έχει πρόβλημα με το θυρεοειδή της  ή με διαβήτη.

Ιδιαίτερα η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε όλη την πορεία της εγκυμοσύνης. Γιατί οι ορμόνες τις μητέρας επηρεάζουν καθοριστικά την ανάπτυξη του εμβρύου που πλέον συνδέεται μαζί της με τον ομφάλιο λώρο.

Στην 13η εβδομάδα υποχωρούν και τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως η ναυτία και είναι λογικό να νιώθει πλέον γεμάτη ενέργεια και ωραία διάθεση.

Η σεξουαλική ζωή αποκαθίσταται, εκτός διαφορετικής σύστασης του γιατρού που σας παρακολουθεί.

Σε λίγο καιρό θα είστε σε θέση να νιώθετε τις κινήσεις του μωρού σας και έτσι μια ενδιαφέρουσα επικοινωνία θα έχει αρχίσει.

Κάποιες μικρές ενοχλήσεις με αιμορροΐδες μπορεί να εμφανιστούν, εύκολα όμως μπορεί να τις αντιμετωπίσει με σωστή διατροφή και γυμναστική που βοηθάνε γενικώς σε πολλά συμπτώματα.

Φροντίστε όμως με τη γυμναστική να κάνετε ήπιες ασκήσεις και να έχετε ενημερώσει προηγούμενος το γιατρό σας!

Εγκυμοσύνη 12η εβδομάδα