Εγκυμοσύνη 16η εβδομάδα. Το μέγεθος του εμβρύου είναι περίπου 12 εκατοστά και το βάρος του 110 γραμμάρια. Το κυκλοφοριακό και ουροποιητικό σύστημα του εμβρύου λειτουργούν κανονικά.

Έχει μικροσκοπικά νύχια στα πόδια και τα χέρια. Τα βλέφαρα του είναι κλειστά ωστόσο μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές στο φως. Έχει τη δυνατότητα να στρίβει το κεφάλι του και τα μάτια του αρχίζουν να κάνουν κάποιες αμυδρές κινήσεις.

Οι κινήσεις των χεριών του είναι πολύ σταθερές και μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τη χούφτα του. Ίσως στο υπερηχογράφημα να το δείτε να  παίζει με τον ομφάλιο λώρο, τη μια να τον αρπάζει και μετά να τον αφήνει.

Εγκυμοσύνη 16η εβδομάδα

Η μαμά: Οι κινήσεις του εμβρύου γίνονται πιο τακτικές και είναι πιθανό να νιώθετε κάποια «φτερουγίσματα» στην κοιλιά σας.

Το στήθος σας μεγαλώνει καθώς επίσης και η μήτρα ενώ αυξάνετε και η ποσότητα αμνιακού υγρού που περιβάλει το έμβρυο. Είναι πιθανό να πονάτε από την πίεση της μήτρας στη μέση. Τ

ο προσωπικό σας βάρος αυξάνετε και μπορεί να νιώθετε λιγούρες για διάφορα φαγητά όπως καυτερά, καρυκευμένα φαγητά , αλμυρά σνακ κα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή γιατί τα περιττά κιλά δεν τα χρειάζεστε και δεν είναι ανάγκη να σπάσετε τα νεύρα του συντρόφου σας με το να του ζητάτε διάφορα κάθε ώρα και στιγμή.

Μερικές έγκυες δείχνουν λιγούρα για μη τρόφιμα όπως είναι η κιμωλία, η λάσπη κτλ. Φυσικά είναι προφανές ότι θα πρέπει να αντισταθείτε σε αυτές τις βλαβερές επιθυμίες τόσο για σας όσο και για το μωράκι σας.

Κάποιες μανούλες την περίοδο της εγκυμοσύνης νιώθουν τα μάτια τους στεγνά και έχουν φαγούρα. Η χρήση κολλύριου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και για κάποιο καιρό καλό είναι όσες χρησιμοποιείτε φακούς επαφής να τους αποχωριστείτε και να χρησιμοποιείτε τα γυαλιά σας.