Crema Catalana – Κρέμα Καταλάνα. Μια συνταγή γλυκού κρέμας.

Η καταλανική έκδοση της γαλλικής κρεμ μπριλέ, της οποίας διατείνεται ότι είναι πρόγονος, έχει τραγανιστή και ελαφρά γεύση.

Επιδόρπιο, ιδανικό έπειτα από ένα βαρύ γεύμα παέγιας, παρασκευάζεται συνήθως στη γιορτή του Saint Joseph (γιορτή του πατέρα).

Το αφράτο μίγμα της παρασκευάζεται από γάλα, ζάχαρη κι αυγά, αναμεμειγμένα με λεμόνι ή πορτοκάλι και κανέλα. Τα κύρια συστατικά της αποτελούν τη βάση για την παρασκευή του καταλανικού μαντολάτου (torro).

Υλικά

  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 8 κρόκοι αβγών
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 50γρ. Κορν φλάουερ
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 3 φλούδες λεμονιού,  ροδόνερο, σοκολάτα, φρούτα

Crema Catalana – Κρέμα Καταλάνα

Εκτέλεση συνταγής 

  1. Διαλύουμε σε μία κούπα λίγο γάλα με το κορν φλάουρ πολύ καλά για να μην σβολιάσει.
  2. Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τους κρόκους.
  3. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα με τη κανέλα και τις φλούδες λεμονιού σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
  4. Σουρώνουμε το γάλα (βγάζοντας τη κανέλα και τις φλούδες).
  5. Βράζουμε στο κατσαρολάκι όλα τα μας τα υλικά (τους χτυπημένους κρόκους το γάλα με το κορν φλάουρ και το βρασμένο γάλα) σε χαμηλή φωτιά για να μην πήξη το αυγό.
  6. Μόλις αρχίσει να πήζει το μείγμα το βάζουμε σε φορμάκια και στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
  7. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και καίμε τη ζάχαρη με ένα φλόγιστρο