Εγκυμοσύνη και Αισθητική – Γυμναστική. Η εγκυμοσύνη σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση που βιώνει η γυναίκα, σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελεί αρρώστια. Όσες από τις εγκύους δεν το έχουν αντιληφθεί και αποφεύγουν κάθε τι που θέλει  προσπάθεια και κόπο. Αργά ή γρήγορα θα νιώσουν πιο αδύναμες και πιο εύθραυστες.

Το συναίσθημα αυτό έχει άσχημες συνέπειες και προετοιμάζει στις γυναίκες αυτές ένα δύσκολο τοκετό. Φανταστείτε απλά ένα χοντρό παιδί πόσο δύσκολο θα είναι να απωθηθεί από ένα μυϊκό κοιλιακό σύστημα άτονο, που επιβραδύνει την απελευθέρωση. Αλλά και από αισθητικής πλευράς θα υπάρχουν δυσάρεστες συνέπειες, τόσο στη γραμμή όσο και την γενικότερη ομορφιά της γυναίκας.

Συνεπώς σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει η έγκυος τις καθημερινές της συνήθειες. Η φυσική αγωγή και μερικά σπορ, εφόσον είναι συνηθισμένη, όπως το κολύμπι και το ποδήλατο μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα.

Εγκυμοσύνη και Αισθητική – Γυμναστική

Το ποδήλατο μάλιστα, εάν γίνεται με σύνεση ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πτώσης. Δίνει την ευκαιρία να ασκηθούν οι κοιλιακοί μυς  και προσφέρει μεγάλη ωφέλεια.

Οπωσδήποτε όμως, πρέπει να αποφεύγεται η υπερκόπωση, καθώς και τα σπορ που συνεπάγονται τραντάγματα ή πτώσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου. Π.χ. μπάσκετ – μπωλ, βόλεϊ  – μπωλ, πηδήματα, τένις κλπ. τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία. Γιατί οι μετασχηματισμοί που γίνονται στο μητρικό οργανισμό, οι διαταραχές και αδιαθεσίες απαιτούν ορισμένες προφυλάξεις .

Όμως ακόμα κι έτσι, μερικές ασκήσεις γυμναστικής τροποποιημένες και προσαρμοσμένες στην κατάσταση της κάθε εγκύου, καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και τις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Θα διευκόλυναν  όχι μόνον τον τοκετό αλλά και θα επέτρεπαν στην συνέχεια να επανέλθει  γρήγορα η σφιχτοδεμένη γραμμή της γυναίκας.

Αν εσείς ανήκετε στις γυναίκες εκείνες που πιστεύουν στον ανώδυνο τοκετό; Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την ανάλογη καθημερινή αγωγή που επιβάλλεται από τους ειδικούς γιατρούς. Αν όμως όχι, τότε πρέπει να κάνετε σπίτι σας μερικές γυμναστικές ασκήσεις.

Προσέξτε μόνον μη το παρακάνετε και να θυμάστε ότι αυτές είναι εξαρτώμενες από τη δική σας φυσική κατάσταση αλλά και από την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας.

Μη ξεχνάτε και τις πολύτιμες συμβουλές του γιατρού που παρακολουθεί την πορεία του τοκετού σας και μπορεί να σας καθοδηγήσει σε ένα πιο εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης.