ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 20Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Συγχαρητήρια είστε στα μισά της εγκυμοσύνης σας! Τώρα σημαντικά συστήματα και λειτουργίες του εμβρύου ολοκληρώνονται και για τη μανούλα ήρθε η ώρα για ψώνια στην αγορά!

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ 20Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ανάπτυξη εμβρύου:

Το μωρό σας τώρα ζυγίζει περίπου 300 γραμμάρια και έχει μήκος 16 – 20 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι τους γλουτούς. Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει αν και ο ρυθμός ανάπτυξης του επιβραδύνεται.

Επιταχύνεται όμως ο ρυθμός  ανάπτυξης των πνευμόνων , του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σμηγματογόνοι αδένες του εκκρίνουν ένα κρεμώδες σμήγμα που είναι μια κολλώδης ουσία. Η οποία  καλύπτει το υπερευαίσθητο δέρμα του και λειτουργεί προστατευτικά από το αμνιωτικό υγρό, διευκολύνοντας τον τοκετό.

Τα μάτια του είναι ακόμα κλειστά αλλά μπορούν και κινούνται με αργό ρυθμό. Οι γευστικοί κάλυκες έχουν ωριμάσει και είναι σε θέση να  ακούει και να αντιδρά σε δυνατούς θορύβους. Τα γεννητικά όργανα είναι πλήρως ανεπτυγμένα και αναπτύσσονται οι θηλές και οι αδένες των μαστών και στα δύο φύλα.

Το έμβρυο κάνει τις πρώτες του δοκιμές στην αναπνοή. Κουνώντας πάνω – κάτω το στήθος σαν να κάνει αναπνοές από τη μύτη. Μέσα στα ούλα του αρχίζουν να σχηματίζονται τα πρώτα του δοντάκια ενώ είναι εμφανή τα δαχτυλικά του αποτυπώματα.

Οι κινήσεις του στην 20η βδομάδα είναι ολοένα και πιο εμφανείς. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη του μυϊκού και νευρικού του συστήματος.

Η μαμά:

Έχετε πλέον φτάσει στα μέσα της διαδρομής. Τώρα ή μήτρα σας είναι περίπου στο ύψος του αφαλού σας και μεγαλώνει ένα εκατοστό την εβδομάδα.

Πλέον είστε σε θέση να ακούσετε την καρδιά του μωρού σας. Αυτήν την υπέροχη εμπειρία φροντίστε να τη μοιραστείτε με τον πατέρα ή τυχόν αδερφάκι. Θα τους βοηθήσει να αντιληφθούν καλύτερα τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Πριν ακόμα κάνει και επίσημα την εμφάνιση του.

Το ασβέστιο σας είναι απαραίτητο για να κάνει το μωράκι σας γερά οστά και δόντια. Αν είστε αλλεργική στη λακτόζη αντικαταστήστε το γάλα με το τυρί και το γιαούρτι.

Οι βιταμίνες C και B πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή σας. Αλλά καλά είναι να σας παρακολουθεί και να σας συμβουλεύει ο γιατρό σας, για να σας προτείνει τις σωστές αναλογίες. Η υπερβιταμίνωση μπορεί να έχει αντίθετες επιπτώσεις από τις επιθυμητές. Για παράδειγμα το πλεόνασμα σε βιταμίνη Α μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κρανίο. Τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη του εμβρύου. Γι’ αυτό το λόγο αποφεύγονται από το διαιτολόγιο της εγκύου τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.

Και επειδή το περπάτημα είναι η καλύτερη γυμναστική, τώρα ήρθε η ώρα να το συνδυάσετε με μια βόλτα στην αγορά. Γιατί ήρθε η ώρα να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας. Με ρούχα που θα σας κάνουν να νιώθετε άνετα και θα είναι προσαρμοσμένα στις αλλαγές του σώματος σας!

Ακολουθήστε την σελίδα του aboutwoman στο facebook