Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο. Πανεύκολη, παραδοσιακή και αρωματική γαλατόπιτα. Μια συνταγή για ένα υγιεινό ελαφρύ γλύκισμα για πρωινό ή απογευματινό για τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους.

Υλικά

  • 800 ml γάλα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδας
  • 3/4 από μια κούπα τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό
  • 1/2 της κούπας ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 πορτοκάλι τον χυμό και το ξύσμα
  • 2 βανίλιες

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Παρασκευή

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί και έπειτα ρίχνουμε και το βούτυρο.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα για λίγο να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε και τις βανίλιες και το χυμό από το πορτοκάλι και ρίχνουμε το σιμιγδάλι να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Αφού έχει κάψει το γάλα αλλά να μην μας βράσει ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά λίγο – λίγο ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να μας πήξει η κρέμα.

Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και τη τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ η ταψάκι και κοιτάμε η κρέμα να έχει πάχος περίπου ένα δάκτυλο.

Σε προθερμασμένο φούρνο  βάζουμε το γλυκό να ψηθεί. Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να μας ροδίσει καλά.

Σερβίρισμα

Τη βγάζουμε και αφού κρυώσει τη σερβίρουμε πασπαλίζοντας από επάνω με μπόλικη άχνη, ζάχαρη και κανέλα.