Η δίαιτα της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Μεγάλη Εβδομάδα έφτασε. Για κάποιους από εσάς μπορεί ν’ αποτελεί την τελευταία βδομάδα της μακράς νηστεία σας και για κάποιους την έναρξη της νηστείας πριν το Πάσχα.

Ο βασικός της κορμός, σε διατροφικό επίπεδο, περιλαμβάνει αποχή από όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κάποιες μέρες και από το λάδι. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον περιορισμό, προτείνουμε για το διατροφικό σχεδιασμό της Μεγάλης Εβδομάδας τα παρακάτω.

Η δίαιτα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τι μπορώ να φάω για πρωινό;

Ψωμί ολικής ή σικάλεως με ταχίνι ή χαλβά και τσάι. Επιλογή πλούσια ενεργειακά, αλλά και σε ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολυακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών.

Φυσικό χυμό φρούτων με μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης ή κάποιο σπιτικό, νηστίσιμο κουλουράκι. Διατροφικά χαρακτηριστικά της επιλογής αυτής η ενέργεια, οι βιταμίνες που παρέχει και ποικίλουν ανάλογα με τα φρούτα επιλογής και οι φυτικές ίνες.

Φυσικό χυμό φρούτων ή τσάι συνδυασμένα με φρυγανιές ή ψωμί (σικάλεως/ολικής) με μέλι ή μαρμελάδα και μαργαρίνη, με διατροφικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της δεύτερης επιλογής (ενέργεια, βιταμίνες και φυτικές ίνες).

Τα σνακ της Μεγάλης Εβδομάδας

Το σνακ είναι ένα γεύμα μεταξύ των βασικών γευμάτων, που ανεφοδιάζει τον οργανισμό με μικρές δόσεις ενέργειας, αλλά και θρεπτικά συστατικά, δρα ως ρυθμιστής της όρεξης και συμβάλλει στην αποφυγή του τσιμπολογήματος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά και τις επιλογές λόγω νηστείας προτείνουμε τις εξής επιλογές :

Φρέσκα φρούτα ή το χυμό αυτών.

Ξηρά φρούτα.

Ξηρά φρούτα συνδυασμένα με ξηρούς καρπούς.

Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, παστέλι ή χαλβά, προς ικανοποίηση και της επιθυμίας για γλυκό.

Μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Μεγάλη Δευτέρα

Ένα ενδιαφέρον κύριο γεύμα για το ξεκίνημα της βδομάδας μια μακαρονάδα με θαλασσινά ή ένα ριζότο επίσης με θαλασσινά, συνοδευμένο πάντα με σαλάτα.

Γεύμα πλούσιο σε ενέργεια, θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένο ως προς τη σύστασή του σε μακροθρεπτικά συστατικά (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λίπη και λαχανικά).

Το δευτερεύον γεύμα θα μπορούσε να συνδυαστεί μια ποικιλία από ψητά λαχανικά με ταραμοσαλάτα και ψωμί ολικής ή σικάλεως.

Μεγάλη Τρίτη

Μια σπιτική χορτόπιτα με «χειροποίητο» φύλλο στη ανάλογη ποσότητα. Χρησιμοποιήστε τα χόρτα της εποχής, και γεμίστε την πίτα σας. Απολαύστε την γευστικά και πάρτε στον οργανισμό σας την ενεργειακή και θρεπτική αξία της. Συνδυάστε την πίτα σας με ελιές ή ταραμά. Ενισχύεται επιπλέον τη θρεπτική αξία των γευμάτων σας.

Μεγάλη Τετάρτη

Είναι μια μέρα που απέχετε και από το λάδι. Η πρότασή μας για το κύριο γεύμα είναι τα όσπρια π.χ. φασόλια, φακές, ρεβίθια που μπορούν να παρασκευαστούν μαγειρικά με ή χωρίς λάδι. Συνδυάστε τα με ψωμί ή ρύζι, ελιές ή ταραμά και σαλάτα. Όταν συνδυάζετε τα όσπρια με κάποια πηγή αμύλου π.χ. ψωμί/ρύζι, παίρνετε από το γεύμα σας πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.

Φτιάξτε για το δεύτερο γεύμα μια ωραία ταχινοσαλάτα και συνοδεύστε την με ψωμί η παξιμάδι.

Μεγάλη Πέμπτη

Επιλέξτε και χρησιμοποιήστε φρέσκα λαχανικά. Προτείνουμε ένα λαδερό φαγητό της αρεσκείας σας π.χ. μπριάμ, φασολάκια, αγκινάρες κ.ά. ή γεμιστά, τόσο για κύριο όσο και για το δεύτερο γεύμα. Συνδυάστε το με ψωμί ολικής ή σικάλεως. Ο οργανισμός παίρνεις σε ενέργεια και περιεκτικότητα. Επιπλέον σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, που ποικίλλει ανάλογα με τα χρώματα των λαχανικών που θα χρησιμοποιήσετε.

Μεγάλη Παρασκευή

Ακόμα μία μέρα που τυχόν απέχουμε από λάδι. Επιλέξτε ως κύριο γεύμα κάποιο θαλασσινό μαγειρευτό π.χ. σουπιές με σπανάκι ή καλαμάρι με κόκκινη σάλτσα και λαχανικά ή χταπόδι κρασάτο με μαϊντανό και συνοδεύστε το με πατάτα ή ψωμί ή ψητά θαλασσινά και λαχανικά με ψωμί, αν απέχετε από το λάδι.

Γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά και επαρκές σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Δεύτερο γεύμα συνδυάσετε, μια αραβική πίτα με σαλάτα και ταχίνι ή ένα κρύο σάντουιτς με ψητά λαχανικά και σος μουστάρδας και μελιού.

Μεγάλο Σάββατο

Για την μέρα αυτή επιλέξτε μια ντοματόσουπα με ή χωρίς λάδι, εμπλουτισμένη με λαχανικά της εποχής και ρύζι ή πατάτα σε συνδυασμό με ψωμί ή παξιμάδι για περισσότερη ενέργεια.

Μια επιλογή θρεπτική, αλλά και φιλική για το πεπτικό, που θα το προετοιμάσει για την ομαλή εισαγωγή των κρεάτων που θα ακολουθήσει τις επόμενες ώρες. Αυτή η εισαγωγή καλό θα είναι να γίνει σταδιακά και με μέτρο προς αποφυγήν δυσάρεστων «αντιδράσεων» από το πεπτικό.

Η δίαιτα της Μεγάλης Εβδομάδας

Τι να προσέξω στην νηστεία

Η νηστεία είναι μια κατάσταση, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αποχή από συγκεκριμένα τρόφιμα.

Αποφεύγεται τις οποιοδήποτε πιθανών υπερβολές, σχεδιάζεται καλά την διατροφή σας και οργανώστε σε τακτικούς ρυθμούς τα ημερήσια γεύματα σας. Ρυθμίστε την ισορροπία στα γεύματά σας σε ενεργειακό και θρεπτικό επίπεδο. Επιδιώξτε την ποικιλία σε τρόφιμα που θα επιλέξετε να καταναλώσετε, και αποφύγεται τα τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση κυρίως αμυλούχων τροφίμων.

Το βασικό χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η εγκράτεια και ο αυτοέλεγχος της

Διατροφικά tips για τις γιορτινές μέρες που θ’ ακολουθήσουν.

Μέτρο κι εγκράτεια, όσον αφορά στην εισαγωγή κρέατος και των παραγώγων του στο διαιτολόγιό σας.

Η κατανάλωση σαλάτας όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμβάλλει στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων.

Έχετε, οργανωμένα και ξεκάθαρα γεύματα.

Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης σας στην παρέα.