Γουρουνάκι γεμιστό στο φούρνο η αρχή της τεχνικής ψησίματος στο γουρουνάκι είναι εξαιρετικά απλή. Ψήσιμο σε χαμηλό φούρνο 140°C για αρκετές ώρες ανάλογα πάντα με το μέγεθος ώστε να λιώσουν σιγά-σιγά τα λίπη και να μείνει το κρέας νόστιμο και ζουμερό και, στην κατάλληλη στιγμή, ανέβασμα της θερμοκρασίας στους 240°C για να γίνει η πέτσα κριτσανιστή ρουφώντας τα τελευταία υγρά από μέσα.

Υλικά 

  • 1 γουρουνόπουλο έως 6 κιλά
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • ¼ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2-3 κρεμμύδια
  • 8 σκ. σκόρδο
  • 1 ½ κ.κιμάς μοσχαρίσιος
  • 500 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 500 γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 ½ -2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 40-50 γρ. κουκουνάρι
  • σταφίδες και κάστανα (προαιρετικά)

Παρασκευή 

  1. Καθαρίζουμε το γουρουνόπουλο πλένοντας μέσα και έξω. Αλατοπιπερώνουμε.
  2. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει.
  3. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σκόρδα ολόκληρα για 2-3 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, τη γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες τα κάστανα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  6. Γεμίζουμε το γουρουνόπουλο με τη γέμιση.
  7. Το βάζουμε σε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι και αλάτι.
  8. Ψήνουμε για 6 ώρες στους 120 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ½ ώρα ακόμη.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε το γουρουνάκι με πατάτες φούρνου ή ρύζι και το συνοδεύουμε με ένα καλό ροζ ημίγλυκο κρασί