Κοινωνική εξίσωση των δύο φύλων η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία
Θα ζούμε, θα είναι επίτευγμα της γενιάς μας, όταν θα μιλάμε για την ουσιαστική κοινωνική εξίσωση των δύο φύλων, που ασφαλώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής κοινωνίας
Οι γυναίκες αποτελούν το 52% του πληθυσμού της Ευρώπης. Ωστόσο, κατέχουν μόλις το 36% των εδράνων του Ευρωκοινοβουλίου. Και αυτή είναι η καλή πλευρά. Διότι, στα εθνικά κοινοβούλια, ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 29%. Και το ποσοστό μειώνεται πολύ περισσότερο ακόμη, αν ψάξουμε να βρούμε γυναίκες – αρχηγούς κομμάτων (16%).
Η απόκλιση που παρατηρείται έρχεται ως φυσικό επακόλουθο του ανδροκρατούμενου παρελθόντος της γηραιάς ηπείρου, που πλέον όμως προσπαθεί να αλλάξει, να βελτιωθεί. Και ο δρόμος για να φτάσουμε στον τελικό στόχο (την πλήρη εξίσωση των δύο φύλλων στην πολιτική) είναι μακρύς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα χρειαστούν τουλάχιστον 20 χρόνια ακόμα για να επέλθει ισορροπία. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχουμε 54 γυναίκες στα βουλευτικά έδρανα σε σύνολο 300 βουλευτών, ενώ μόνον 13 κατέχουν υπουργικό θώκο.
Τα ίδια ισχύουν και στην αγορά εργασίας. Οι γυναίκες κατέχουν λιγότερες θέσεις από αυτές που τους αναλογούν, ενώ στις ευρωπαϊκές κοινωνίες παρατηρείται σταθερά το φαινόμενο να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, ακόμη και όταν παρέχουν πανομοιότυπες υπηρεσίες.
Μάλιστα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του «τομέα του μέλλοντος», όπως αποκαλείται, δηλαδή του τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όπου είναι λογικό να «διαφαίνεται» πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μακροπρόθεσμα. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, λοιπόν, μόνο ένας στους έξι ανθρώπους που εξειδικεύονται στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών είναι γυναίκα. Μάλιστα, βάσει έρευνας της Κομισιόν οι γυναίκες αυτές αμείβονται 20% λιγότερο από τους άντρες.
Κοινωνική εξίσωση των δύο φύλων
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 12,7% των ειδικών του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (έναντι μέσου όρου 16,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση), ενώ η –αρνητική- απόκλιση στις αμοιβές τους έναντι των αντρών φτάνει το 22%. Δηλαδή, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, αυτή είναι μια εικόνα που περιγράφουν διάφορα ακόμη μεγέθη, άσχετα και πέρα από την επαγγελματική εξειδίκευση. Για παράδειγμα, αναφορικά με τη χρήση του διαδικτύου, οι Ελληνίδες φτάνουν στο 29,6% έναντι μέσου όρου 50,2% στην Ε.Ε.
Αρα, ναι, υπάρχει ακόμη δρόμος μακρύς. Όμως, τον διαβαίνουμε σιγά σιγά. Διότι, αν παραμερίσουμε τις άσχημες εντυπώσεις των αριθμών και κοιτάξουμε την πραγματικότητα γύρω μας, όντως σήμερα μπορούμε να πούμε ότι στην Ελλάδα η θέση της γυναίκας ολοένα και βελτιώνεται. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες κατέχουν θέσεις ευθύνης σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (κάτι που θα φαινόταν «πρωτοποριακό» λίγα χρόνια πριν), ολοένα και περισσότερες γυναίκες χτίζουν επαγγελματικές καριέρες διαπρέποντας στον τομέα τους, ολοένα και περισσότερες γυναίκες εντάσσονται στην αγορά εργασίας καθημερινά.
Το Σεπτέμβριο του 2014 η ανεργία στις γυναίκες έφτανε το 29,7%. Το Σεπτέμβριο του 2015 ήταν στο 29%. Το Σεπτέμβριο του 2016 στο 27,5%. Του 2017 στο 25,6%. Και φέτος, τον Σεπτέμβριο του 2018, μετρήθηκε στο 23,4%. Δηλαδή, τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε μείωση της ανεργίας των γυναικών, της τάξης του 22%. Φυσικά και δεν είναι αρκετή. Η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, με επιμονή και ακόμη πιο έντονα. Όμως, σ’ αυτό το μονοπάτι προχωράμε.
Δεν είναι εύκολο, προφανώς, να αλλάξουν συνήθειες αιώνων στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Όμως, αυτή αλλάζει. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. Και θα ζούμε, θα είναι επίτευγμα της γενιάς μας, όταν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ουσιαστική κοινωνική εξίσωση των δύο φύλων, που ασφαλώς αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής κοινωνίας.
Κοινωνική εξίσωση των δύο φύλων
Σ’ αυτόν τον διαρκή αγώνα, ασφαλώς, θα συμβάλει θετικά και το aboutwoman.gr, στο οποίο εύχομαι τα καλύτερα διαδικτυακά ταξίδια.
Καλή αρχή και ακόμη καλύτερη συνέχεια…
(*) Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι δημοσιογράφος – οικονομολόγος.