Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες. Αν ο κόκορας είναι χωριάτικος, τότε το φαγητό παίρνει μία διαφορετική γεύση λόγω του λίπους.

Υλικά

  • 1 κόκορας 2-3 κιλά
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο ξηρό
  • 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
  • 5 κρεμμύδια μικρά στιφάδου ή 2 μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5 μπαλάκια μπαχάρι
  • 500 γρ. Χυλοπίτες

Κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες

Εκτέλεση συνταγής

1.  Καθαρίζουμε, καψαλίζουμε και πλένουμε τον κόκορα. Τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρασί να βράσουν όση ώρα θα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

2.  Ετοιμάζουμε τα υλικά μας τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα εκτός από τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να σκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν (χύτρα 20-25 λεπτά).

3.  Αφαιρούμε την κόκορα από την κατσαρόλα όταν είναι έτοιμος και το βάζουμε σε ταψί μαζί με το ζουμί του , ρίχνουμε τις χυλοπίτες (κατά προτίμηση χειροποίητες) και εάν χρειάζεται περισσότερο ζουμό προσθέτουμε ζεστό νερό.

4.  Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους  230-240ο C τοποθετούμε το ταψί  για 10-15 λεπτά μέχρι να ψηθούν και οι χυλοπίτες.

Σερβίρισμα 

Σερβίρουμε τον κόκορα με τις χυλοπίτες αφού τον πασπαλίσουμε τριμμένη γραβιέρα και τον συνοδεύουμε με καλό κόκκινο ξηρό κρασί