Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας. Oι κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κορoνοϊό – Πώς μεταδίδεται – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Περιεχόμενα
Ειδικότερα:Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετεΤι είναι η νόσος COVID-19Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται η νόσος COVID-19Μπορεί ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του αέρα;Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν έχει συμπτώματα;Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί από τα κόπρανα κάποιου με την ασθένεια;Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί απευθείας από μολυσμένο ζώο;Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο ΥγείαςΚορωνοϊός: Μέτρα προστασίας απέναντι στη νόσο COVID-19Κορωνοϊός: Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά;Κορωνοϊός: Πρέπει να φοράω χειρουργική μάσκα για να προστατευτώ;Κορωνοϊός: Πόση είναι η χρονική διάρκεια επώασης της νόσου COD-19Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19 Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό; Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο ΥγείαςΠως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό; Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό; Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊούΣε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο ΥγείαςΤο ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 βάσει της ηλικίαςΠροϋπάρχοντα προβλήματα υγείαςΟι προυπάρχουσες ασθένειες που σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που μολύνθηκαν από COVID-19 είναι: Οδηγίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – Τι να προσέξουμεMέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο ΥγείαςΟι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:Βασικές προφυλάξειςΗ εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Ειδικότερα:

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οι κορωνοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προσβάλλουν τόσο τα ζώα, όσο και τον άνθρωπο. Στον άνθρωπο είναι γνωστό ότι αρκετοί κορωνοϊοί προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS). Ο πιο πρόσφατος κορωνοϊός από την Κίνα προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Τι είναι η νόσος COVID-19

Η COVID-19 είναι η λοιμώδης νόσος που προκαλείται από τον πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό στην Κίνα. Αυτός ο νέος κορονοϊός και η σχετική νόσος ήταν άγνωστα πριν από την έναρξη της επιδημίας στην Wuhan της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.
Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός
  • Κούραση
  • ξηρός βήχας

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:

  • Πόνους Γενικά στο σώμα
  • ρινική συμφόρηση
  • ρινική καταρροή
  • πονόλαιμο
  • διάρροια

Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εξελίσσονται σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Οι περισσότεροι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Περίπου 1 στους 6 που προσβάλλονται με τη νόσο COVID-19 ασθενεί σοβαρά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν βαρύτερα.

Περίπου το 2% των ατόμων με κορωνοϊό πεθαίνει. Οι ασθενείς με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.

Κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται η νόσος COVID-19

Οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν την COVID-19 από άλλα άτομα που είναι ήδη ασθενείς.

Η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων από την μύτη ή το στόμα που εξαπλώνονται όταν ένα άτομο με COVID-19 βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και επιφάνειες γύρω από το άτομο.

Άλλοι άνθρωποι τότε κολλούν τον κορωνοϊό αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή επιφάνειες, και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη, ή το στόμα τους.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να κολλήσουν κορωνοϊό εάν εισπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει, φτερνίζεται, ή εκπνέει σταγονίδια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να παραμένετε περισσότερο από ένα μέτρο μακριά από έναν ασθενή με κορωνοϊό.

Μπορεί ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 να μεταδοθεί μέσω του αέρα;

Μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω επαφής με σταγονίδια αναπνοής και όχι μέσω του αέρα.

Μπορεί ο κορωνοϊός να μεταδοθεί από άτομο που δεν έχει συμπτώματα;

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης της νόσου είναι μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού που εκτοξεύονται από κάποιον που βήχει.

Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που δεν έχει καθόλου συμπτώματα είναι πολύ χαμηλός.

Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ωστόσο, πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μόνο ήπια συμπτώματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου.

Είναι επομένως πιθανό να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από κάποιον που έχει, για παράδειγμα, έναν ήπιο βήχα και δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άρρωστος.

Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί από τα κόπρανα κάποιου με την ασθένεια;

Ο κίνδυνος να κολλήσετε τη νόσο COVID-19 από τα κόπρανα μολυσμένου προσώπου φαίνεται να είναι χαμηλός.

Αν και οι αρχικές έρευνες υποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να υπάρχει σε κόπρανα σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάδοση μέσω αυτής της διαδρομής δεν αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της έξαρσης.

Επειδή, ωστόσο, μπορεί να είναι πιθανό να μεταδοθεί και με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός, είναι ακόμα ένας λόγος για να καθαρίζετε τα χέρια σας τακτικά μετά την τουαλέτα και πάντα πριν φάτε.

Κορωνοϊός: Γίνεται να μεταδοθεί απευθείας από μολυσμένο ζώο;

Λεπτομερείς έρευνες διαπίστωσαν ότι η νόσος SARS-CoV μεταδόθηκε από γάτες ράτσας civet σε ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και η νόσος MERS-CoV από καμήλες ράτσας dromedary σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012.

Διάφοροι γνωστοί κορωνοϊοί κυκλοφορούν σε ζώα που δεν έχουν ακόμη μολύνει τους ανθρώπους. Καθώς η επιτήρηση βελτιώνεται σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανό να εντοπιστούν περισσότεροι κορωνοϊοί στο μέλλον.

Η ζωική πηγή του κορωνοϊού COVID-19 δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσετε τη νόσο από οποιοδήποτε ζώο, ή από το κατοικίδιό σας.

Είναι πιθανό ότι μια ζωική πηγή από μια αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα να ήταν υπεύθυνη για ορισμένες από τις πρώτες αναφερθείσες λοιμώξεις σε ανθρώπους.

Πρέπει γενικά να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.

Το νωπό κρέας, το γάλα ή τα όργανα των ζώων θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή, για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση με άψητα τρόφιμα.

ypourgeio ygeias

Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας

Κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας απέναντι στη νόσο COVID-19

  • Καθαρίζετε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα, ή να τα πλένετε καλά με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα σκοτώνει τους ιούς.
  • Διατηρείτε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίεται. Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεταιι ψεκάζει μικρά σταγονίδια υγρού από την μύτη ή το στόμα τους που μπορεί να περιέχουν τον κορωνοϊό.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη και το στόμα. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορεί από εκεί να μεταφέρουν τον ιό στα μάτια, την μύτη, ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει να καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας με τον λυγισμένο αγκώνα, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Μείνετε στο σπίτι εάν αισθάνεστε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός: Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά;

Όχι. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, αλλά μόνο σε βακτηριακές λοιμώξεις. Η νόσος COVID-19 προκαλείται από έναν ιό (κορωνοϊός), οπότε τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν.

Τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας για τη νόσο COVID-19. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες ενός γιατρού για τη θεραπεία μιας βακτηριακής λοίμωξης.

Κορωνοϊός: Πρέπει να φοράω χειρουργική μάσκα για να προστατευτώ;

Τα άτομα που δεν έχουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο βήχας, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα.

Ο ΠΟΥ συστήνει τη χρήση μάσκας για άτομα που έχουν συμπτώματα και για εκείνους που φροντίζουν άτομα που έχουν συμπτώματα, όπως βήχα και πυρετό.

Η χρήση μάσκας είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον (στο σπίτι ή σε ιατρείο).

Ο ΠΟΥ συστήνει την ορθολογική χρήση της ιατρικής μάσκας για να αποφευχθεί η περιττή σπατάλη πολύτιμων πόρων και η εσφαλμένη χρήση μάσκας.

Χρησιμοποιήστε μάσκα μόνο εάν έχετε αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτάρνισμα), ή έχετε υποψία μόλυνσης με COVID-19 με ήπια συμπτώματα, ή αν φροντίζετε κάποιον με υποψία μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Πόση είναι η χρονική διάρκεια επώασης της νόσου COD-19

Ως “περίοδος επώασης” νοείται ο χρόνος από την στιγμή που κολλάει κανείς τη νόσο μέχρι τη στιγμή που εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις της περιόδου επώασης για τη νόσο COVID-19 κυμαίνονται από 1-14 ημέρες, συνήθως περίπου πέντε ημέρες.

Πανικός επικρατεί στην Ιταλία μετά και τον έκτο καταγεγραμμένο θάνατο από τον κορωνοϊό (Covid-19) και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, που έχουν ήδη ανέλθει στα 224. Οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται καθησυχαστικές, ενισχύοντας παράλληλα τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2020 είχαν επιβεβαιωθεί 79.561 κρούσματα και 2.619 θάνατοι σε 33 χώρες παγκοσμίως. Η Κίνα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική μείωση στο ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Αντίθετα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στο Ιράν, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών με 763 κρούσματα στη Νότια Κορέα, 219 στην Ιταλία και 43 στο Ιράν.

Τι πρέπει όλοι να γνωρίζουμε για τον Covid-19

Ο Covid-19, όπως δημοσιεύει το protothema.gr,  ανήκει στην οικογένεια των κορωνοϊών, μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, θηλαστικά, καμήλες, μυρμηγκοφάγοι κ.α.).

Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012).

Όταν ένας νέος ιός προσβάλει τους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν (πανδημία).

Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό στις 30 Ιανουαρίου 2020.

Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας

Πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2 με 5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως: Άτυπη πνευμονία, Πυρετό, Καταβολή, Ξηρό Βήχα, Δύσπνοια, Λεμφοπενία, Παράταση χρόνου προθρομβίνης, Αυξημένη γαλακτική δεϋδρογενάση, Αμφοτερόπλευρα διηθήματα, Θολερότητα τύπου θαμβής υάλου.

Στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορωνοϊός περιλαμβάνονται: Σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), σηπτική καταπληξία, αρρυθμίες.

Νοσηλεία, έχει χρειαστεί το 26% ανάγκη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (δεδομένα από την πόλη Ουχάν που ξεκίνησε η επιδημία) – μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενείς με συμπαραμαρτούντα νοσήματα (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια).

Υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης παρατηρείται μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη δεν υπάρχει, ωστόσο χορηγούνται ευρέως φάσματος αντι-ιικοί παράγοντες (ρεμδεσιβίρη, λοπιναβίρη/ριτοναβίρη, ιντερφερόνη-β).

Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα η αναλογία των θανάτων σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι χαμηλή, μικρότερη από 4% (δηλαδή πεθαίνουν λιγότεροι από 4 ανά 100 ασθενείς με τον κορωνοϊό), ποσοστό μικρότερο από τον SARS και τον MERS.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;

Στην πραγματικότητα, η θνητότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή (2%), αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Τα περισσότερα θύματα ήταν άνω των 60 ετών και είχαν άλλα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όμως υπήρξε και η περίπτωση θανάτου ενός νεαρού υγιούς ατόμου.

Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας του και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες.

Τρόποι πρόληψης του κορωνοϊού

Όπως και στην περίπτωση του ιού της γρίπης, τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη της μετάδοσης και περιλαμβάνουν καλό πλύσιμο χεριών, με αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα ή σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε περίπτωση που εσείς ταξιδέψατε ή ήρθατε σε επαφή με άτομα που ταξίδεψαν στη Κίνα τις τελευταίες 14 ημέρες:

  • Tακτικό πλύσιμο των χεριών
  • Kάλυψη του στόματος στο βήχα ή το πτέρνισμα
  • Tακτική απολύμανση των χώρων που συναθροίζονται άτομα
  • Eθελοντική απομόνωση ατόμων που έχουν συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης.

Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής, διαπιστώνει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας, που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology και το οποίο συντάχθηκε βάσει των 72,314 επιβεβαιωμένων και υπόπτων κρουσμάτων, αλλά και εκείνων χωρίς συμπτώματα του COVID-19 στην Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 βάσει της ηλικίας

*Το ποσοστό θνησιμότητας (αριθμός θανάτων εν σχέσει με τον αριθμό κρουσμάτων) = η πιθανότητα θανάτου αν μολυνθεί κανείς από τον κορωνοϊό %. Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του ασθενούς.

Το ποσοστό που εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα δεν αντιπροσωπεύει επ’ ουδενί τον αριθμό θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά για τον κίνδυνο θανάτου για ένα άτομο δεδομένης ηλικιακής ομάδας αν μολυνθεί με COVID-19.

Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Ασθενείς που είχαν προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα (συννοσηρότητες) είχαν ποσοστό θνησιμότητα 0.9%.

Οι προυπάρχουσες ασθένειες που σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που μολύνθηκαν από COVID-19 είναι:

*Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων/αριθμός κρουσμάτων)=πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό (%).

Η πιθανότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με την προυπάρχουσα ιατρική κατάσταση. Το ποσοστό που παρατίθεται παρακάτω δεν αντιπροσωπεύει το μερίδιο θανάτων σε προϋπάρχουσες καταστάσης, αλλά τον κίνδυνο θανάτου για έναν ασθενή να πεθάνει, αν μολυνθεί με COVID-19.

Οδηγίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – Τι να προσέξουμε

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωναϊού.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού.

Mέτρα πρόληψης για τον κοροναϊό από το Υπουργείο Υγείας

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι γιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωναϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

  • χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
  • εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο
  • εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή
  • άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων
  • άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
  • Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό COVID-19

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

  • χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
  • κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο
  • εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής.

Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.