Πασχαλιάτικη Διακόσμηση. Πασχαλιάτικη Άνοιξη, η πιο λατρεμένη εποχή. Συμβολίζει την ανανέωση και μας γεμίζει με σκιρτήματα χαράς. Η φύση γεμίζει με χρώματα και αρώματα δημιουργώντας αισθήματα  ευχάριστης ευεξίας και δίνοντας  δύναμη και κέφι για τη ζωή και την εργασία μας. Καινούρια όνειρα, νέες προσδοκίες και σε μια τέτοια στιγμή της άνοιξης πέφτει και η μεγάλη γιορτή της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, η μεγάλη γιορτή της ζωής και της χαράς, το Πάσχα.

Το περιβάλλον του σπιτιού πρέπει να συμβαδίζει με όλες αυτές τις αλλαγές και ιδιαίτερα για το Πάσχα πρέπει να δημιουργήσουμε μια αναστάσιμη ατμόσφαιρα. Πρώτα απ’ όλα ανοίγουμε τα παράθυρα για να μας επισκεφτεί ο ήλιος και να εισβάλει το ανοιξιάτικο μυρωμένο αεράκι. Περιποιούμαστε κήπους και μπαλκόνια και βάζουμε τη δική μας πινελιά στον ανοιξιάτικο καμβά. Ξελαφρώνουμε το σπίτι από μάλλινα χαλιά και βαριά παραπετάσματα και κλειδώνουμε έξω τη μουντή ατμόσφαιρα  του χειμώνα.

Τώρα ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με τη διακόσμηση!

Αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε μόνοι μας μεγάλα ψεύτικα αυγά, που κάποια τα κρεμάμε κάτω από τα πολύφωτα και άλλα τα ανοίγουμε στη μέση, προσαρμόζοντας το κάθε μισό ψηλά στις γωνίες των δωματίων, σα φωλιές και τοποθετώντας μέσα δύο με τρία πουλάκια.

Για τις φωλιές μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης ελαφρόπετρες. Διαλέγουμε τις πιο κατάλληλες, που να μοιάζουν δηλαδή με φωλιά, κολλάμε γύρω – γύρω λίγα άχυρα, κοχύλια κλπ, και βάζουμε μέσα ψεύτικα χελιδονάκια. Τα πουλιά που αναγγέλλουν την άνοιξη θα την φέρουν και στο σπίτι μας! Τα φτιάχνουμε από χαρτόνι μπριστόλ, τα βάφουμε και τα κολλάμε άλλα στις φωλιές, άλλα έξω από την πόρτα. Αν δεν μπορούμε να τα σχεδιάσουμε μόνες μας, φροντίζουμε να βρούμε έτοιμα από περιοδικά. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!

Για τον στολισμό του παιδικού δωματίου μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα κουνέλι να κρατάει ένα αυγό, που θα το κόψουμε σε χαρτί άσπρο διπλωμένο πολλές φορές. Έτσι όταν το ξεδιπλώσουμε, θα έχουμε πολλαπλό το ίδιο σχέδιο. Χρωματίζουμε λίγο με τις νερομπογιές το αυγό και το κουνέλι και το εφαρμόζουμε στο παράθυρο, στην εταζέρα ή  όπου αλλού ταιριάζει.

Φυσικά σε όλες αυτές τις διαδικασίες καλό είναι να υπάρχει η συμμετοχή από όλη την οικογένεια, ακόμα και των μικρότερων. Πέρα του ότι κάθε βοήθεια είναι  πολύτιμη, θα το διασκεδάσουν και θα μπουν όλοι στο πνεύμα του Άγιου Πάσχα.

Και φυσικά την ημέρα της Λαμπρής δεν πρέπει να ξεχάσουμε να δώσουμε μια Πασχαλιάτικη νότα και εμφάνιση στο τραπέζι μας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κέντρο του ένα μισογερτό στενόμακρο πανεράκι, κι από μέσα να πέφτουνε αυγά, πουλάκια, σοκολατάκια, λουλούδια και κόκκινες κορδέλες, τακτοποιημένες με γούστο.

Άλλος τρόπος για να διακοσμήσουμε το Πασχαλινό τραπέζι, είναι να αγοράσουμε κουνέλια μεγάλα από οποιοδήποτε υλικό. Τα μαζεύουμε δυο – δυο μαζί, τους βάζουμε κόκκινη κορδέλα για γκέμια, που σέρνουνε ένα μεγάλο αυγό, στημένο όρθιο ή ανοικτό, γεμάτο πουλάκια και σοκολατάκια.

Αυτές είναι μονάχα μερικές ιδέες, για τη Πασχαλιάτικη διακόσμηση. Με φαντασία και καλή διάθεση μπορεί κανείς να επινοήσει χίλιους άλλους τρόπους για να στολίσει το σπίτι οικονομικά και τα μέσα που διαθέτει!