Περιποίηση νυχιών στα χέρια.  Τα περιποιημένα νύχια είναι συνήθως η λεπτομέρεια που μας ξεφεύγει για μια άψογη εμφάνιση. Σίγουρα αξίζει να τους αφιερώσουμε το δικό τους χρόνο και να μην τα σκεφτόμαστε λίγα δευτερόλεπτα πριν από μια σημαντική έξοδο. Άλλωστε τα όμορφα, υγιή και καλοφτιαγμένα νύχια θα χαρίσουν μια ιδιαίτερη λάμψη στα χέρια  ακόμα και μέσα στην καθημερινότητα μας.

Τα νύχια των χεριών: Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα πρέπει να περιποιούμαστε λεπτομερώς τα νύχια μας. Τα λιμάρουμε ( δεν τα κόβουμε ) σε σχήμα της αρεσκείας μας. Παλαιότερα το σύνηθες ήταν το οβάλ ( ωοειδές ) που τελειώνει στις ρίζες των νυχιών. Σήμερα σαφώς οι επιλογές είναι περισσότερες και η μόδα στην εμφάνιση των νυχιών εξελίσσεται συνεχώς. Τα πολύ μυτερά όμως νύχια είναι αντιαισθητικά. Προσοχή.. Από τα πλάγια δεν τα λιμάρουμε ποτέ πολύ βαθιά.

Η λίμα των νυχιών: Η λίμα των νυχιών πρέπει να είναι από ευλύγιστο ατσάλι. Τις μικρές ανωμαλίες που αφήνει η λίμα τις εξαλείφουμε με μια άλλη από γυαλόχαρτο.

Ο καθαρισμός των νυχιών: Δεν πρέπει να μεταχειριζόμαστε γι’ αυτό μεταλλικά εργαλεία. Καταστρέφουν την κερατίνη και μαυρίζει το νύχι. Τα καλύτερα είναι τα ξύλινα ή τα κοκάλινα εργαλεία. Φέρουμε πάντοτε στην τσάντα μας ένα μικρό νεσεσέρ με τα βασικά εργαλεία, ώστε να έχουμε διαρκώς τη δυνατότητα να καθαρίζουμε τα νύχια μας από τυχόν ακαθαρσίες ή και μολύνσεις. Ακόμα και ένα άσπρο μολύβι για τα νύχια είναι πολλές φορές χρήσιμο, κυρίως, όταν έχουν πια χάσει τη φυσική τους διαύγεια.

Το λουτρό των νυχιών: Όταν δώσουμε το κατάλληλο σχήμα στα νύχια, εμβαπτίζουμε για μερικά λεπτά τις άκρες των δακτύλων σε ζεστό σαπουνόνερο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε εύκολα να σπρώξουμε πίσω τις πέτσες που κατεβαίνουν επάνω στα νύχια. Το άσπρο φεγγαράκι πρέπει να φαίνεται καλά.

Οι πέτσες των νυχιών: Το να κόβουμε αυτές τις πέτσες δεν είναι καλό. Μεγαλώνουν και σκληραίνουν έτσι περισσότερο. Άλλωστε μπορεί να οδηγήσει και σε μόλυνση. Μετά το πλύσιμο των χεριών, πρέπει συχνά να σπρώχνουμε τις πέτσες αυτές προς τα πίσω. Επίσης πρέπει να τις τρίβουμε με λιπαρή κρέμα για να διατηρούνται μαλακές και απαλές. Αυτές είναι που προφυλάσσουν τις ρίζες των νυχιών.

Νύχια που σπάνε εύκολα: Μπορούμε να τα περιποιηθούμε με ζεστά λουτρά από λάδι και με κρέμα λανολίνης. Η αιτία της μη ανθεκτικότητας τους είναι πολλές φορές η έλλειψη ορισμένων συστατικών τα οποία μπορούμε να αναπληρώσουμε με κατάλληλη διατροφή και με φάρμακα. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να μας καθοδηγήσει ο γιατρός.

Το βάψιμο των νυχιών: Αν θα πρέπει να βάψουμε τα νύχια μας ή όχι, αυτό εξαρτάται από το τι ταιριάζει με την όλη εμφάνιση μας.

Με βραδινά φορέματα χρειάζεται να είναι βαμμένα τα νύχια, πρέπει όμως το χρώμα τους να ταιριάζει με το υπόλοιπο βάψιμο και με το φόρεμα.

Καθημερινά είναι όμορφα τα ανοιχτόχρωμα βαμμένα ή και μόνο γυαλισμένα νύχια, όταν έχουν καλό σχήμα. Μπορούμε να διορθώσουμε το σχήμα των μεγάλων ή πλατιών νυχιών, όταν τα βάψουμε με βαθύτερα χρώματα και αφήσουμε στα πλάγια μια άβαφη γραμμή. Έτσι το νύχι αναπνέει καλύτερα και με το βάψιμο διορθώνουμε τα ελαττώματα τους.

Όταν το βερνίκι επάνω στα νύχια έχει πια χαλάσει, το βγάζουμε με ειδικό παρασκεύασμα (το καθαρό ασετόν στεγνώνει πάρα πολύ τα νύχια).