Ποικιλία μεζέδων για κόκκινο κρασί. Το πιάτο του μεζέ θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία όσον αφορά το είδος του φαγητού. Την υφή, τα χρώματα και τις γεύσεις, ώστε να “τσιμπάμε” καθώς απολαμβάνουμε το κρασί.

Το κρασί ταιριάζει πιο πολύ με κρεατικά, διάφορα αλλαντικά και τυριά συνδυάζονται με όλους τους μεζέδες ή σερβίρονται και ξεχωριστά.

Λαχανικά και όσπρια, όπως για παράδειγμα γίγαντες, λιαστές ντομάτες και ψητές πιπεριές Φλωρίνης, ελιές, κάπαρη, αλλά και διάφορες αλοιφές, από τυροκαυτερή και ρώσικη μέχρι τζατζίκι.

Ποικιλία μεζέδων για κόκκινο κρασί

• Κίτρινο τυρί, για παράδειγμα πεπαλαιωμένο ή φρέσκο κασέρι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κεφαλοτύρι, καπνιστά τυριά, τυριά ωριμασμένα με χόρτα και μυρωδικά.

• Λευκά τυριά με ήπια γεύση, όπως το μανούρι.

• Κάθε είδους αλίπαστο που αποτελεί το θεμέλιο της παραδοσιακής παρασκευής αλλαντικών στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το σαλάμι Λευκάδος, το σύγκλινο Μάνης, καθώς και χωριάτικα λουκάνικα.

• Ψητές κόκκινες πιπεριές, λιαστές ντομάτες, μελιτζανοσαλάτες, όλα ταιριάζουν άψογα στην ποικιλία αυτή.

• Πάστα ελιάς Καλαμών, κατά προτίμηση σε ψωμί ή κρακεράκια.

Για να στήσετε μια ποικιλία μεζέ, απλώς επιλέξτε 4 με 7 διαφορετικά είδη ανά ποικιλία και τοποθετήστε τα σε μεγάλες πιατέλες με τρόπο καλαίσθητο, έτσι ώστε να υπάρχει αντίθεση χρωμάτων, γεύσεων και υφής.

Μπορείτε να την συνοδεύσετε με ψωμί, κριτσίνια ή παξιμάδια. Λίγο έξτρα-παρθένο ελαιόλαδο σε ένα μπολάκι με μυρωδικά και θαλασσινό αλάτι, σερβιρισμένο με φρέσκο ψωμί είναι επίσης ένας απίθανος μεζές.