Πέστροφες à la Meunière. Ο Γαλλικός όρος (à la meunière) αναφέρεται σε μια σάλτσα που γίνεται αφού τηγανίσουμε πρώτα το ψάρι.  Η λέξη Meunier στα γαλλικά σημαίνει μυλωνάς και το θηλυκό της λέξης είναι meunière, δηλαδή μυλωνού.   Κατά πάσα πιθανότητα, η μυλωνού που εφηύρε αυτή τη συνταγή, αλεύρωσε πρώτα το ψάρι και το τηγάνισε. Έτσι à la meunière μας  περιγράφει τον τρόπο που έγινε η σάλτσα, δηλαδή με καβουρδισμένο βούτυρο, χυμό λεμονιού και μαϊντανό.

Η meunière (προφέρεται “mun-YAIR”) είναι μια από τις πιο απλές σάλτσες που υπάρχουν. Συνήθως σερβίρεται με ψάρια που έχουν ελαφριά αλευρωθεί και στη συνέχεια σοταριστούν για ένα ελαφρύ, γευστικό, κομψό πιάτο που είναι εύκολο να φτιάξετε.

Υλικά:

6 πέστροφες μικρές

1 ποτήρι γάλα

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3 κουτάλια της σούπας αλεύρι

125 γρ. βούτυρο

1 πρέζα πιπέρι

2 λεμόνια

3 κουτάλια της σούπας μαϊντανό

Πέστροφες à la Meunière

Εκτέλεση συνταγής

Οι πέστροφες δεν είναι απαραίτητο να είναι ζωντανές. Τις αδειάζουμε, τις ξελεπιάζουμε, τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε.

Μετά τις βουτάμε μέσα σε κρύο γάλα πολύ αλατισμένο, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε μέσα σε ζεματιστό διαυγές βούτυρο 15 λεπτά περίπου. Κατόπιν τις αλατίζουμε και όταν ψηθούν, τις σερβίρουμε ζεστές με χυμό λεμονιού και βούτυρο καυτό. Ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Όλα τα ψάρια μπορούν να μαγειρευτούν κατ’ αυτό τον τρόπο, τα μικρά ολόκληρα, τα μεγάλα σε φέτες.