Ο πνιγμός στη θάλασσα αποτελεί μία σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και υγεία των ανθρώπων.

Πνιγμός στη θάλασσα

Παρακάτω παραθέτω μερικά σημαντικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατευθείτε από πνιγμό στη θάλασσα:

Εκπαιδευτείτε στην κολύμβηση:

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να κολυμπάτε καλά και να αισθάνεστε άνετα στο νερό. Προτού εισέλθετε στη θάλασσα, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετή εμπειρία και αυτοπεποίθηση για το κολύμπι.

Μην πλησιάζετε το βαθύ νερό αν δεν ξέρετε να κολυμπάτε:

Αν δεν είστε έμπειρος κολυμβητής, αποφύγετε να πλησιάζετε την περιοχή με βαθύ νερό. Μείνετε σε περιοχές με ρηχά νερά και πάντα σε απόσταση που να φτάνετε να πατάτε στον πυθμένα.

Πάντα κολυμπάτε με συντροφιά:

Κολυμπάτε πάντα με άλλα άτομα ή σε παραλίες με ναυαγοσωστικό προσωπικό.

Κοιτάξτε τις προειδοποιητικές πινακίδες και τις σημαίες:

Πριν μπείτε στο νερό, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε την κατάσταση της θάλασσας. Ορισμένες παραλίες διαθέτουν σημαίες που υποδεικνύουν το επίπεδο επικινδυνότητας των υδάτων.

Αποφύγετε την κολύμβηση κάτω από αλκοόλ ή ναρκωτικά:

Η κολύμβηση κάτω από την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Μην αντιμετωπίζετε τα κύματα με ελαφρά την καρδία:

Τα κύματα μπορούν να είναι πολύ ισχυρά και απρόβλεπτα. Αν έχετε πρόθεση να κολυμπήσετε, προσπαθήστε να τα αντιμετωπίσετε με προσοχή και να αποφύγετε να βρεθείτε μπροστά τους όταν σας χτυπήσουν.

Φορέστε σωσίβιο:

Πάντα φοράτε σωσίβιο, ιδιαίτερα αν δεν είστε σίγουροι για τις ικανότητές σας στο κολύμπι.

Μην αντιμετωπίζετε την υπερκόπωση με κολύμβη στην θάλασσα:

Αν νιώθετε κουρασμένοι ή εξαντλημένοι, απομακρυνθείτε από το νερό και αναζητήστε σκιά και ηρεμία.

Πάντα είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να τηρείτε τους κανόνες ασφαλείας όταν βρίσκεστε στη θάλασσα, προκειμένου να προστατευτείτε από πιθανούς κινδύνους όπως ο πνιγμός.

Πρώτες βοήθειες – Τι πρέπει να ξέρουμε όλοι

Ο πνιγμός στη θάλασσα είναι μία έκτακτη κατάσταση που απαιτεί άμεση αντίδραση και πρώτες βοήθειες για να διασωθεί η ζωή του πνιγόμενου.

Είναι σημαντικό όλοι να είμαστε ενημερωμένοι για τις σωστές διαδικασίες πρώτων βοηθειών που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση πνιγμού.

Παρακάτω παραθέτω μερικές συμβουλές που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη:

Καλέστε βοήθεια:

Αν δείτε κάποιον να πνίγεται, καλέστε αμέσως βοήθεια από τους ναυαγοσώστες ή κάποιον άλλον που μπορεί να σας βοηθήσει.

Μην πηγαίνετε στο νερό αν δεν είστε εκπαιδευμένοι:

Αν δεν έχετε εκπαίδευση σε πρώτες βοήθειες και διάσωση, αποφύγετε να πηγαίνετε στο νερό για να βοηθήσετε κάποιον πνιγόμενο. Μπορείτε να κινδυνεύσετε και εσείς.

Χρησιμοποιήστε αντικείμενο:

Αν είστε κοντά στον πνιγόμενο, προσπαθήστε να του ρίξετε κάποιο αντικείμενο που μπορεί να τον βοηθήσει να επιβιώσει, όπως μια βάρκα, μια σανίδα ή ένας φουσκωτός.

Χρησιμοποιήστε την τεχνική του “κουπιού”:

Αν βρίσκεστε πολύ κοντά στον πνιγόμενο και είστε εκπαιδευμένοι σε πρώτες βοήθειες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του “κουπιού”. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το κράτημα του πνιγόμενου από την πλάτη και την εφαρμογή έντονων χτυπημάτων με την παλάμη στο πλάι του σώματος, προκειμένου να εξαναγκαστεί το νερό να βγει από τους πνεύμονες.

Χρησιμοποιήστε αντλία CPR:

Αν έχετε εκπαίδευση σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (CPR), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αντλία CPR για να προσπαθήσετε να επαναφέρετε την αναπνοή του πνιγόμενου.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πως η διάσωση ενός πνιγόμενου απαιτεί κατάλληλη εκπαίδευση και τηρούμε πάντα τις προφυλάξεις για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βρεθούμε και εμείς σε κίνδυνο.