Ένας μικρός κατάλογος των πιο δημοφιλή σπορ με τα υπέρ και τα κατά τους

Τα πιο ενδεδειγμένα σπορ, στις γυναικείες ανάγκες και ιδιαιτερότητες, είναι η πορεία και το κολύμπι. Ασφαλώς ακολουθούν και πολλά άλλα που θα εξετάσουμε αναλυτικά ένα προς ένα.

Η πορεία: ένα σπορ με πολλά πλεονεκτήματα, ταιριάζει σε κάθε τύπο γυναίκας, και είναι το μόνο για το οποίο δεν υπάρχει καμιά ιατρική αντένδειξη. Χωρίς λοιπόν κανέναν  προβληματισμό μπορεί κάποια αμέσως να αρχίσει αυτήν την αθλητική δραστηριότητα, προσαρμόζοντας την στους δικούς της ρυθμούς και δυνάμεις, σύμφωνα πάντα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει. Δεν απαιτεί έξοδα σε αγορά τεχνικού εξοπλισμού και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Το ιδεώδες φυσικά είναι το καθαρό περιβάλλον της εξοχής αλλά και στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους της τσιμεντούπολης, ή αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κάποιου κοντινού πάρκου, τα οφέλη είναι πραγματικά μεγάλα.

Αφήστε για λίγο τις ψηλοτάκουνες γόβες  στην άκρη και εφοδιασμένη με καλή διάθεση ξεκινήστε το βάδισμα με ομοιόμορφο ρυθμό, χωρίς η προσοχή σας να αποσπάται από τις βιτρίνες. Βαδίζετε όρθια, με μια ελαφρά κλίση του κορμού και του ώμου προς τα εμπρός. Κάμψατε λίγο τα γόνατα. Οι μυς της κοιλιάς και του στομάχου πρέπει να εργάζονται, όταν βαδίζετε. Με σώμα ελεύθερο από εμπόδια προχωρήστε πατώντας καλά στο έδαφος τη φτέρνα του τεντωμένου μπροστινού ποδιού. Μη κάνετε το λάθος να επιζητείτε μεγάλες δρασκελιές και για αρχή είναι πολύ καλό αν βαδίζετε τρία με τέσσερα χιλιόμετρα, όχι περισσότερα. Μετά από προπόνηση θα φτάσετε στο σημείο να κάνετε με ιδιαίτερη ευκολία έξι χιλιόμετρα την ώρα.

Τα αποτελέσματα από το σωστό βάδισμα θα σας αποζημιώσουν αφού θα έχετε πετύχει σφίξιμο των μυών και καλύτερο αερισμό των πνευμόνων. Σκεφτείτε ότι βαδίζοντας αναπνέετε δεκαπέντε με είκοσι λίτρα αέρα το λεπτό, ενώ καθισμένη μόνον πέντε. Η ωφέλεια των πνευμόνων αλλά και ολόκληρου του οργανισμού είναι πολύ μεγάλη από την κυκλοφορία του οξυγονωμένου αίματος, που προκαλεί αυτός ο υπέρ – αερισμός.

Κάντε λοιπόν το βάδισμα καθημερινή σας συνήθεια. Μετασχηματίστε αυτήν την ιδεώδη άσκηση σε μια ευχάριστη δραστηριότητα που θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την καλή σας υγεία, κομψότητα και νεανική θελκτικότητα!

Το κολύμπι: ιδεώδες σπορ για τη γυναίκα και ιδιαίτερα το πρόσθιο. Βοηθά να αναπτυχθεί αρμονικά  το κορμί, χωρίς καμιά μυϊκή υπερτροφία. Όλοι οι μυς εργάζονται και εξασφαλίζει ομοιόμορφη κατανομή του λίπους. Διεγείρει την κυκλοφορία και ευνοεί βαθειά θωρακική αναπνοή. Κάνει ευθυτενή τη ράχη και συντελεί στην ανάπτυξη των νέων κοριτσιών.

Ο αλπινισμός: έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία του δέρματος ακόμα κι αν δεν επιδοθείτε σε κάποιο συγκεκριμένο σπορ. Το ψηλό βουνό μερικές φορές είναι αρκετό για την θεραπεία της τόσο ενοχλητικής ακμής.

Το γκολφ: προσφέρει σχεδόν τα ίδια πλεονεκτήματα με την πορεία και ενδείκνυται για κάθε ηλικία. Είναι όμως ένα σπορ σχετικά ακριβό.

Το πατινάζ – το σκι: ευνοούν τον αερισμό των πνευμόνων ενώ αναμφισβήτητα αναπτύσσουν επιδεξιότητα, αίσθημα ισορροπίας και αρμονίας. Η γυναίκα αποκτά κινήσεις γεμάτες χάρη και φινέτσα.

Το τένις: από τα αγαπημένα σπορ των γυναικών στο οποίο διαπρέπουν εύκολα. Θεωρητικά δεν είναι κατάλληλο για τη γυναίκα, λόγω του ότι την αναγκάζει σε πηδήματα. Είναι έξοχο από αναπνευστικής πλευράς και σχετικά κουραστικό. Κάνει ευλύγιστες αρθρώσεις , αλλά δεν βοηθά να εξασκηθεί ολόκληρο το σώμα. Χαρακτηρίζεται λοιπόν γι’ αυτόν το λόγο ως ελλιπές.

Το χόκεϋ: ενδείκνυται ως συμπληρωματικό σπορ του τένις γιατί επιτρέπει να ασκηθούν οι μυς που μένουν αδρανείς στο τένις. Μαζί με το μπάσκετ – μπώλ και το βόλλεϋ – μπώλ αποτελούν τα ομαδικά εκείνα σπορ που ταιριάζουν στις γυναίκες.

Το το μπάσκετ – μπώλ και το βόλλεϋ – μπώλ: γυμνάζουν εντατικά τα κάτω άκρα. Τα διαδοχικά πηδήματα αναπτύσσουν τους μυς της λεκάνης, της κοιλιάς, της ράχης.

Χορός: αν θεωρήσει κάποιος το χορό ως σπορ τότε συστήνεται ανεπιφύλαχτα. Αναπτύσσει δύναμη, ευλυγισία, αρμονία κινήσεων, ισορροπία, δυναμώνει την αναπνοή. Αν θέλετε λοιπόν κάτι πιο διασκεδαστικό για την άθληση σας, ξεφαντώστε με το χορό και μετράτε οφέλη.

Το ποδήλατο: με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε ως άσκηση κι όχι ως μεταφορικό μέσο, επενεργεί ευνοϊκά στις λειτουργίες των γυναικείων οργάνων παίζοντας αποσυμφορητικό ρόλο. Αναπτύσσει όμως δυσανάλογα τα κάτω άκρα σε σχέση με τα άνω και διευκολύνει την κύρτωση της ράχης σε αυτές που έχουν προδιάθεση.

Η κωπηλασία: βάζει σε κίνηση πολλούς μυς και κάνει ελαστικότερες τις αρθρώσεις. Υπάρχει μόνο μερικές φορές ο κίνδυνος της ηλιάσεως και να επιφέρει πόνους κατά τα έμμηνα.