Θρεπτικές Ουσίες: Η Βάση της Υγιεινής Διατροφής. Τα τρόφιμα αποτελούν την πηγή θρεπτικών ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όλα γενικώς τα είδη των τροφίμων, με μοναδική εξαίρεση το γάλα για το μωρό, περιέχουν ορισμένες μόνον από τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Ωστόσο, δεν είναι παρούσες όλες οι θρεπτικές ουσίες σε κάθε τροφή, και αυτό καθιστά σημαντική την κατανόηση των πέντε μεγάλων ομάδων θρεπτικών ουσιών.

Πέντε ομάδες θρεπτικών ουσιών

  1. Λευκώματα ή Πρωτεΐνες: Αποτελούν τις ουσίες ανάπτυξης και αναγέννησης των κυττάρων μας. Πηγές περιλαμβάνουν κρέας, ψάρι, αυγά, και φασόλια.
  2. Λίπη και Υδατάνθρακες: Λειτουργούν ως κύριες πηγές ενέργειας για τον οργανισμό. Τα λίπη περιλαμβάνουν τα λάδια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα φυτικά έλαια, ενώ οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά, και δημητριακά.
  3. Νερό: Αν και δεν θεωρείται θρεπτική ουσία, το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών ουσιών στο σώμα και τη διατήρηση της υδρολιπιδικής ισορροπίας.
  4. Ορυκτές Ύλες: Ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος και άλλα μεταλλικά ιχνοστοιχεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των οστών, των μυών και στη γενική λειτουργία του οργανισμού.
  5. Βιταμίνες: Αναπληρώνουν σημαντικά θρεπτικά κενά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού, όπως η ανάπτυξη, η όραση και η ανοσοποιητική λειτουργία.

Μόνο με την αρμονική παρουσία και κατανομή των πέντε αυτών ομάδων θρεπτικών ουσιών μπορούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές και ισορροπημένο τρόπο ζωής. Εφ’ όσον οι ύλες αυτές βρίσκονται σε αρμονική σχέση και διατίθενται στις αναγκαίες ποσότητες, μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι υπάρχουν καλές συνθήκες ζωής.