Tiramissu είναι ένα γλυκό διαδεδομένο σε όλη την Ιταλία, η προέλευση του οποίου βρίσκεται μεταξύ Φρίουλι (Friuli) και Βένετο (Veneto). Είναι ένα γλυκό που τρώγεται με κουτάλι έχοντας μια βάση από μπισκότα σαβαγιάρ (ή άλλα μπισκότα που τρίβονται εύκολα ) βρεγμένα με καφέ και καλύπτονται με κρέμα από μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη. Σε ορισμένες παραλλαγές, η κρέμα είναι επίσης αρωματισμένη με λικέρ.

Υλικά

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1/8 κ.γλ. βανίλια
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 4 αυγά χωρισμένα
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 3/4 κούπας καφέ εσπρέσο
  • 1/2 κούπα λικέρ Αμαρέτο
  • 1/4 κούπας λικέρ Καλούα
  • 250 γρ. σαβαγιάρ
  • κακάο για πασπάλισμα

Παρασκευή

  1. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια σε σαντιγί.
  2. Χτυπάμε  χωριστά το τυρί, ν’ αφρατέψει. Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε  ένα-ένα τα κροκάδια.
  3. Χτυπάμε  χωριστά τα ασπράδια ν’ αφρατέψουν. Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε λίγο-λίγο τη ζάχαρη σταματάμε όταν  πετύχουμε την μαρέγκα σφιχτή, να στέκεται.
  4. Στο χτυπημένο μείγμα του τυριού, ρίχνουμε  κι ανακατώνουμε  πρώτα τη σαντιγί και κατόπιν τη μαρέγκα, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει.
  5. Σ’ ένα μπολ, ανακατώνουμε τον καφέ με το λικέρ και το Καλούα. Βουτάμε τα μισά σαβαγιάρ στα γρήγορα ένα-ένα μέσα στο μείγμα του καφέ και τα στρώνουμε  σε ένα πυρέξ. Απλώνουμε επάνω τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε  με άφθονο κακάο. Στρώνουμε τα υπόλοιπα μπισκότα, αφού τα βουτήξουμε πάλι στο μείγμα του καφέ. Αδειάζουμε επάνω σ’ αυτά την υπόλοιπη κρέμα.
  6. Βάλτε το γλύκισμα στο ψυγείο, να σφίξει.
  7. Τοποθετούμε και αφήνουμε  το γλύκισμα στο ψυγείο, ακάλυπτο.

Σερβίρισμα

Κοσκινίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με κακάο και το  σερβίρουμε με ένα λικέρ κακάο.