Τυρί Παφίτικο. Tο τυρί αυτό είναι µια παραλλαγή του κεφαλοτυριού µε ευχάριστη γεύση, αλλά αρκετά πιο σκληρό λόγω του µικρού του µεγέθους.

Έχει σκληρή, κιτρινωπή, εξωτερική υφή με τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις του τελάρου, μέσα στο οποίο ωριμάζει.

Έχει χαρακτηριστική µυρωδιά και γλυκιά γεύση, χρώµα λευκό µέχρι ελαφρά κιτρινωπό και στο εσωτερικό του, όταν ωριµάσει, έχει µερικές τρύπες.

Τυρί Παφίτικο

Tο εξωτερικό του περίβληµα είναι σκληρό, κιτρινωπό µέχρι βαθύ κίτρινο µε τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις του “ταλαριού” σ’ αυτό.

Xρησιµοποιείται κυρίως για την παρασκευή των φλαούνων κατά το Πάσχα και τριµµένο σε διάφορα φαγητά. Tρώγεται όταν είναι ακόµη µαλακό, όπως και το κεφαλοτύρι.

Παρασκευή

Για την παρασκευή του παφίτικου τυριού χρησιµοποιείται βασικά γάλα προβάτου ή µείγµα αιγοπρόβειου γάλακτος µόνο.

Πήξιµο του γάλακτος

Tο γάλα πήζει όπως και στην περίπτωση του χαλουµιού.

Eπεξεργασία τυροπήγµατος: Mετά το πήξιµο, το τυρόπηγµα τεµαχίζεται σε κόκκους διαµέτρου 3-5 χιλ. και ανακατεύεται για 5-10 λεπτά.

Aναθερµαίνεται σταδιακά στους 45°C περίπου ενώ συνεχίζεται το ανακάτεµα µέχρι να αποκτήσουν οι κόκκοι την κατάλληλη σύσταση (δεν λιώνουν). H αναθέρµανση διαρκεί περίπου 30-45 λεπτά.

Mετά την αναθέρµανση το τυρόπηγµα αφήνεται να κατακαθήσει για µερικά λεπτά στο καζάνι και ακολούθως µεταφέρεται στα καλούπια, κοινώς “ταλάρια”, που είναι κατασκευασµένα από “σκληνίτζια” ή πλαστικό και έχουν διάµετρο 8-10 εκ. περίπου και ύψος 15-20 εκ. Πιέζεται λίγο-λίγο µε το χέρι στην αρχή µέχρι να γεµίσει

Aλάτισµα

Aφού ψηθεί το τυρί, αφαιρείται από το ζεστό νωρό µε το “ταλάρι” και τοποθετείται στο τυροτράπεζο, για να στραγγίσει, αλατίζοντάς το ταυτόχρονα στην επιφάνεια, και γυρίζεται στο “ταλάρι” για να αλατιστεί και από την άλλη πλευρά.

Mέσα στο “ταλάρι” µένει µέχρι να κρυώσει και µετά αφαιρείται από αυτό και τοποθετείται σε σανίδι ή στο τυροτράπεζο για να στεγνώσει, για µερικές µέρες.

Aποθήκευση

Aπό το σανίδι, το τυρί µεταφέρεται στα ψυγεία µέχρι να πωληθεί. Tο τυρί αυτό δεν διατηρείται για πολύ, γιατί είναι µαλακό και µε πολύ λίγο ποσοστό άλατος.

KYPIA TYPOKOMIKA ΠPOΪONTA