Βήχας και θεραπεία. Είναι ένα συχνό και βασικό σύμπτωμα των παθήσεων των αναπνευστικών οργάνων. Εμφανίζεται στις περιπτώσεις φλεγμονής του βλεννογόνου των αναπνευστικών οδών ( του λάρυγγα, της τραχείας, των βρόγχων ) και των πνευμονικών ιστών ( πνευμονία, φυματίωση, βρογχικό άσθμα).

Βήχας προκαλείται

Βήχας προκαλείται επίσης και στις περιπτώσεις που θα εισχωρήσει στις αναπνευστικές οδούς σκόνη, καυστικά αέρια, καπνός τσιγάρου, διάφορα οξέα κλπ.

Όταν ερεθιστούν οι απολήξεις των αισθητικών νεύρων που βρίσκονται στα τοιχώματα των αναπνευστικών οδών και σπανιότερα του υπεζωκότος, του ρινικού βλεννογόνου και των άλλων οργάνων, εμφανίζεται διέγερση του κέντρου του βήχα, το οποίο  βρίσκεται στον προμήκη μυελό.

Ο βήχας που συνοδεύεται με απόχρεμψη λέγεται υγρός. Εάν με τον ερεθισμό του βλεννογόνου, δεν σχηματίζεται απόχρεμψη εμφανίζεται ο λεγόμενος ξηρός βήχας. Πρέπει να προσέχουμε τη συχνότητα και το χαρακτήρα του βήχα.

Μπορεί ο βήχας να είναι τόσο δυνατός και συχνός, ώστε να προξενεί πόνους στο στήθος και δύσπνοια. Να ανησυχεί τον άρρωστο, να του στερεί τον ύπνο και να οδηγεί σε διάταση των πνευμόνων ( εμφύσημα πνευμονικό ).

Το αίσθημα καύσου και γραντζουνίσματος του φάρυγγα ( σε περίπτωση κατάρρου – φαρυγγίτιδας ) προκαλεί συνήθως βασανιστικό ξηρό βήχα.

Βήχας και θεραπεία

Στην λαρυγγίτιδα ο βήχας είναι «τραχύς» σαν «γαύγισμα». Στις περιπτώσεις  φλεγμονής των φωνητικών χορδών είναι βραχνός.

Στον κοκίτη, ο βήχας είναι παροξυντικός. Σε μερικές περιπτώσεις ο άρρωστος βγάζει μέσα στο 24ώρο μερικά πτύελα άλλοτε, όμως η ποσότητα τους φτάνει σε μερικά ποτήρια.

Η απόχρεμψη αυτή μπορεί είτε να αποβάλλεται ομότιμα στη διάρκεια όλης της ημέρας ή μόνο τα πρωινά ή ακόμα ύστερα από έναν ισχυρό παροξυσμό βήχα, ο άρρωστος αποχρέμπτεται με μιας μεγάλη ποσότητα υδαρούς αποχρέμψεως.

Για την εξάλειψη ή την καταπράυνση του βήχα πρέπει πριν απ’ όλα, να επενεργήσουμε στη βασική αρρώστια που προκαλεί το βήχα ( βρογχίτιδα, πνευμονία, κλπ. ).

Στον υγρό βήχα, και ιδιαίτερα όταν τα πτύελα δεν αποβάλλονται εύκολα, δίνονται αποχρεμπτικά φάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στην αραίωση της γλοιώδους αποχρέμψεως και της βλέννας και διευκολύνουν έτσι την αποβολή τους.

Δίνεται στον άρρωστο να πιεί ζεστό γάλα με αλκαλικό νερό  π.χ. μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι νερό ή ζεστό γάλα με ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι.

΄Επειτα από εντολή του γιατρού διενεργούνται και εισπνοές με σόδα, τερεβινθίνη, μινθόλη ή με άλλα σκευάσματα.

Στον ξηρό βήχα χορηγούνται καταπραϋντικά  φάρμακα ( κωδείνη, διοδίνη κ.α. ).

Βήχας και θεραπεία

Για τη θεραπεία ενός απλού ερεθιστικού κατάρρου. Χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα μέσα:

  • ζεστό νερό με λεμόνι,
  • ζεστό γάλα με μέλι και
  • χυμός από ραπάνια με μέλι.

Εντριβές του στήθους ( όπου βάζουμε ένα στεγνό ύφασμα) με λάδι ή ειδικά φάρμακα κατά του βήχα, καθώς και εισπνοές του ατμού από χαμομήλι, που φέρνουν ανακούφιση.

Εισπνοή ατμών χαμομηλιού: Παρασκευάζουμε αρκετή ποσότητα χαμομηλιού, που βάζουμε σε ένα μεγάλο δοχείο.

Κατόπιν θέτουμε ένα ύφασμα πάνω από το κεφάλι και εισπνέουμε τους αναδιδομένους ατμούς του χαμομηλιού.

Εισπνέουμε με κανονικές αναπνοές 10 έως 20 λεπτά. Κατόπιν πλένουμε το λαιμό και το πρόσωπο γρήγορα με κρύο νερό και σκουπιζόμαστε.

Ο ασθενής εν συνεχεία σκεπάζεται καλά. Εάν δεν επέλθει καμιά βελτίωση, τότε φωνάζουμε το γιατρό, για να διαγνώσει την αιτία.

Στα παιδιά ο βήχας είναι η αρχή σε συνδυασμό με το φτέρνισμα, ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας, γενική ανορεξία, του κοκίτη.