Βιταμίνες Β, η δραστήρια οικογένεια βιταμινών. Οι βιταμίνες Β είναι μια μεγάλη οικογένεια βιταμινών και τις βρίσκουμε συνήθως όλες μαζί συγκεντρωμένες σε ένα τρόφιμο.

Βέβαια κάθε μια έχει το δικό της μοναδικό ρόλο και δραστηριότητες. Έτσι κάποιες ελευθερώνουν ενέργεια από τις τροφές όπως η Θιαμίνη, η Νιασίνη, η Ριβοφλαβίνη, η Βιοτίνη και το Παντοθενικό οξύ.

Κάποιες άλλες βοηθούν στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως είναι το Φολικό οξύ και η Β12. Υπάρχει βέβαια και η Πυριδοξίνη, που έχει και τις δύο ιδιότητες.

Βιταμίνες Β, η δραστήρια οικογένεια βιταμινών

Τροφές που περιέχουν βιταμίνες Β : Η μαγιά μπύρας περιέχει όλες τις βιταμίνες της οικογένειας Β εκτός από Β12. Η τελευταία είναι η μόνη που περιέχει Κοβάλτιο.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το γιαούρτι, η μελάσα, το σιτάρι, το κεχρί και το αποβουτυρωμένο σε σκόνη γάλα.

Οι βιταμίνες Β κάνουν καλό: στα νεύρα, το δέρμα, στο μυαλό, την πέψη, την καρδιά και τους μυς.

Δρουν επίσης ευεργετικά σε ασθενείς που έχουν πρόβλημα με τα αυτιά τους και στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Η έλλειψη τους μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία και ευαισθησία στα ούλα.

Το αλκοόλ όμως και τα χάπια, κυρίως ηρεμιστικά, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση της από τον οργανισμό και να τις καταστρέψουν.