Γουρουνάκι γεμιστό στο φούρνο η αρχή της τεχνικής ψησίματος στο γουρουνάκι είναι εξαιρετικά απλή. Ψήσιμο σε χαμηλό φούρνο 140°C για αρκετές ώρες ανάλογα πάντα με το μέγεθος ώστε να λιώσουν σιγά-σιγά τα λίπη και να μείνει το κρέας νόστιμο και ζουμερό και, στην κατάλληλη στιγμή, ανέβασμα της θερμοκρασίας στους 240°C για να γίνει η πέτσα κριτσανιστή ρουφώντας τα τελευταία υγρά από μέσα.
Υλικά
- 1 γουρουνόπουλο έως 6 κιλά
- αλάτι χοντρό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- ¼ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2-3 κρεμμύδια
- 8 σκ. σκόρδο
- 1 ½ κ.κιμάς μοσχαρίσιος
- 500 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- 500 γρ. γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους
- 1 ½ -2 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 40-50 γρ. κουκουνάρι
- σταφίδες και κάστανα (προαιρετικά)
Παρασκευή
- Καθαρίζουμε το γουρουνόπουλο πλένοντας μέσα και έξω. Αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι να κάψει.
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σκόρδα ολόκληρα για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι, τη γραβιέρα κομμένη σε μικρούς κύβους, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες τα κάστανα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
- Γεμίζουμε το γουρουνόπουλο με τη γέμιση.
- Το βάζουμε σε ένα ταψί και το αλείφουμε με λίγο λάδι και αλάτι.
- Ψήνουμε για 6 ώρες στους 120 βαθμούς Κελσίου. Έπειτα ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ½ ώρα ακόμη.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το γουρουνάκι με πατάτες φούρνου ή ρύζι και το συνοδεύουμε με ένα καλό ροζ ημίγλυκο κρασί