Φλαούνες από την Κύπρο. Είναι νόστιμες, μυρωδάτες και αφράτες! Η Φλαούνα είναι το χαρακτηριστικότερο πασχαλινό έδεσμα που παρασκευάζεται και καταναλώνεται σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά της Κύπρου. Η γέμισή της, ο φωκός όπως λέγεται, ετοιμάζεται 4-5 ώρες νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ.

Η Φλαούνα είναι το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της Κύπρου και αποτελεί σημείο κατατεθέν του νησιού κατά την περίοδο της γιορτής αυτής! Όλα τα νοικοκυριά έχουν πάντοτε Φλαούνες στο τραπέζι και όχι μόνο!

Ζυμώνεται με παραδοσιακό προζύμι, αυγά και τυρί, ενώ προαιρετικά προστίθενται σταφίδες.  Γίνονται μικρές ή μεγάλες και τις σερβίρουν κομμένες σε φέτες.

Φλαούνες από την Κύπρο

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 1.250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αβγά
  • ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • λίγο μαχλέπι κοπανισμένο
  • ½ πρέζα αλάτι 1 κουτ. σούπας μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε λίγο χλιαρό γάλα
  • γάλα (όσο πάρει)
  • σουσάμι για το πασπάλισμα
  • 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά με λίγο γάλα, για άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 1.250γρ. τυρί παφίτικο (ή μισό κεφαλοτύρι και μισό γραβιέρα Κρήτης) τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 χαλούμι τριμμένο
  • 8-10 αβγά
  • 10 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κουτ. σούπας μαγιά φρέσκια (διαλυμένη σε χλιαρό νερό)
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • μπόλικο δυόσμο ψιλοκομμένο

Παρασκευή

  1. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης σε λεκανίτσα και προσθέτετε ζυμώνοντας τόσο γάλα όσο χρειαστεί για να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη.
  2. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα μέσα σε αλευρωμένο μπολ, μέχρι την επόμενη μέρα.
  3. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο.
  4. Την επόμενη μέρα ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και τη χωρίζετε σε έξι επτά τετράγωνα κομμάτια. Τοποθετείτε στη μέση κάθε κομματιού το 1/6 ή 1/7 της γέμισης και διπλώνετε τις τέσσερις πλευρές του φύλλου προς τα μέσα, χωρίς να καλύψετε τη γέμιση από πάνω.
  5. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC.
  6. Υγραίνετε τις γωνίες του φύλλου για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσουν.
  7. Αλείφετε την επιφάνεια κάθε Φλαούνας με το αβγό και τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι.
  8. Ψήνετε τις Φλαούνες στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε τις Φλαούνες σκέτες για αυτούς που τις προτιμούν αλμυρές. Όσο για αυτούς που τους προτιμούν γλυκές πασπαλίστε από επάνω με μέλι θυμαρίσιο