Αποφασίζοντας που θα γεννήσετε. Η επιλογή που έχετε για το που θα γεννήσετε το μωρό σας και τι φροντίδα θα σας παρασχεθεί, θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον τόπο κατοικίας σας. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να ισχύει ως βασική κατευθυντήριος είναι το είδος φροντίδας και το μέρος που νιώθετε εσείς άνετα.

Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά για να πάρετε σωστές επιλογές για το είδος της φροντίδας που θα θέλατε και το που θα θέλατε να γεννήσετε. Προσπαθήστε να πάρετε πληροφορίες από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές.

Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις εάν κάτι δεν καταλαβαίνετε ή εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για κάποιο θέμα. Οι μαίες και οι γιατροί είναι εκεί για να σας στηρίξουν και να σας βοηθήσουν. Θέλουν να σας κάνουν να νιώσετε όσο πιο άνετα γίνεται με όλες τις απόψεις της φροντίδας που θα έχετε, όταν είστε έγκυος και όταν θα γεννήσετε το μωρό σας.

Όταν δείτε τι επιλογές υπάρχουν στην περιοχή σας, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Θα μπορούν να σας δώσουν συμβουλές βάσει του ιατρικού ιστορικού σας και προηγούμενες εγκυμοσύνες που μπορεί να είχατε, αλλά να θυμάστε ότι η επιλογή είναι δική σας. Μην ξεχνάτε, εάν καταλήξετε και μετά αποφασίσετε ότι κάποιο άλλο είδος φροντίδας είναι καλύτερο για σας και για το μωρό σας, μπορείτε να αλλάξετε γνώμη.

Οι βασικές επιλογές για την γέννα είναι:

  • Στο νοσοκομείο (σε μια ειδικευμένη μονάδα με συμβούλους μαιευτήρες)
  • Στο σπίτι

Δείτε αμέσως τον γιατρό σας, εάν:

  • Κάνετε θεραπεία για κάποια χρόνια πάθηση, όπως διαβήτη ή επιληψία
  • Είστε άνω των 35, για να γίνουν κάποιες εξετάσεις για τυχόν επιπλοκές στο μωρό
  • Είστε έφηβη – μπορεί να υπάρχουν υπηρεσίες διαθέσιμες για την ηλικιακή σας ομάδα
  • Είχατε, στο παρελθόν, γεννήσει μωρό με δισχιδή ράχη ή σύνδρομο Ντάουν, ή έχετε οικογενειακό ιστορικό γενετικής δυσλειτουργίας, όπως κυστική ίνωση ή δρεπανοκυτταρική πάθηση – θα κάνετε κάποιες περαιτέρω εξετάσεις ή,
  • Είχατε, στο παρελθόν, εξωμήτριο εγκυμοσύνη – μπορεί να κάνετε έναν υπέρηχο για να εξεταστεί εάν η εγκυμοσύνη είναι μέσα στη μήτρα

Βασικές Επιλογές

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις παρακάτω επιλογές. Συζητήστε τις πριν καταλήξετε σε κάποια απόφαση.

Στο νοσοκομείο

Εάν υπάρχουν παραπάνω από ένα νοσοκομεία στην περιοχή σας, μπορείτε να επιλέξετε σε ποιο να πάτε. Προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα για την πρακτική του κάθε νοσοκομείου, για να αποφασίσετε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα. Υπάρχει και άλλη προοπτική, όπου μια μαία θα είναι μαζί σας στο σπίτι κατά τον τοκετό, θα σας συνοδεύσει στο νοσοκομείο, και θα σας συνοδεύσει μετά την γέννα στο σπίτι (μετά από 6 ώρες). Η μαιευτική φροντίδα θα συνεχιστεί για όσο είναι απαραίτητο, περίπου 10-28 μέρες.

Στο σπίτι

Κάποιες γυναίκες θέλουν να γεννήσουν στο σπίτι γιατί:

  • Θεωρούν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε κάποιο γνώριμο περιβάλλον και με την οικογένειά τους κοντά
  • Εάν υπάρχουν άλλα παιδιά, δεν θα πρέπει να τα αφήσουν μόνα τους για να πάνε στο νοσοκομείο
  • Θα έχουν περισσότερη ‘ησυχία’

Μία ή δύο μαίες και ο γιατρός σας θα μείνουν μαζί σας κατά τη γέννα και σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια ή η γέννα δεν προχωράει όπως θα έπρεπε, θα μεταφερθείτε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Βιβλιογραφία, βιβλίο: 9μήνες Στέφανος Χανδακάς