Αρνί ή κατσίκι ψητό στη σούβλα. Εμείς οι Έλληνες, τις εορτές και τις χαρές τις έχουμε συνδέσει με το καλό φαγητό. Ιδιαίτερα το ψητό στη σούβλα το Πάσχα είναι μονόδρομος.

Σούβλα με αρνί ή κατσίκι και κοκορέτσι, γιατί αυτό επιτάσσει η παράδοση.

Η προετοιμασία του αρνιού, καλό είναι να γίνεται 5 – 6 ώρες τουλάχιστον πριν το ψήσιμο. Από το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, αν πρόκειται για τον Πασχαλινό οβελία. Έτσι ώστε να προλάβει το αρνί μας να στραγγίξει καλά.

Είναι σημαντικό να το προφυλάξουμε από μύγες, σφήκες και άλλα έντομα. Γι’ αυτό το τυλίγουμε με μια μεμβράνη, και το τοποθετούμε σε δροσερό μέρος.

Αρνί ή κατσίκι ψητό στη σούβλα

Υλικά

  • 1 αρνί ή κατσίκι από 8 – 12 κιλά
  • 250 – 300 γραμ. κεφαλοτύρι σε μακρόστενα κομμάτια
  • 1 φλυτζ. τσαγιού βούτυρο για επάλειψη
  • 7 – 8 σκελίδες σκόρδο σε λωρίδες
  • 10 – 12 κουτ. σούπας αλάτι
  • 5 – 6 κουτ. σούπας κοφτές πιπέρι
  • σπάγκο (βαμβακερό) για ράψιμο ή λεπτό σύρμα
  • μια χοντρή βελόνα (σακοράφα)

Αρνί ή κατσίκι ψητό στη σούβλα

Παρασκευή & Εκτέλεση

Πλένουμε το αρνί πολύ καλά, εσωτερικά και εξωτερικά, πολύ προσεκτικά για να φύγουν όλες οι τρίχες, το στραγγίζουμε και το αλείφουμε με το βούτυρο παντού.

Ανακατεύουμε το αλάτι και το πιπέρι με το σκόρδο και παίρνοντας με τη χούφτα μας, αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί, μέσα και έξω.

Έπειτα μ᾿ ένα μαχαίρι, τρυπάμε στο στήθος, στα μπροστινά και τα πισινά πόδια και χώνουμε αλατοπίπερο, σκόρδο και τυρί, κάνοντας το ίδιο και στο λαιμό.

Στη συνέχεια, το ακουμπάμε σε ένα τραπέζι και περνάμε τη σούβλα από την ουρά και την βγάζουμε από το κεφάλι.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για να τρυπήσουμε το κρανίο του αρνιού, με τη σούβλα.

Ακολούθως, τη σπρώχνουμε μέχρι η πιρούνα, να χωθεί στα μπούτια του αρνιού και έπειτα δένουμε με σύρμα την άκρη των ποδιών και το λαιμό του, πάνω στη σούβλα. Στο λαιμό μπορεί να βάλουμε και βιδωτό στήριγμα.

Με τα ειδικά στηρίγματα που βιδώνουν ή με σύρμα, στερεώνουμε την πλάτη του αρνιού πάνω στη σούβλα, έτσι ώστε να μην καμπουριάσει και να μην γλιστράει, την ώρα που θα γυρίζει και θα ψήνεται.

Έπειτα ράβουμε την κοιλιά του με σπάγκο για ράψιμο ή σύρμα, ώστε να κλείσει τελείως.

Αρνί ή κατσίκι ψητό στη σούβλα

Αφού τελειώσουμε, τοποθετούμε τη σούβλα όρθια, στερεωμένη μέσα σ᾿ ένα ταψί, για να στραγγίξει, χωρίς να λερώσει το χώρο που θα το έχουμε.

Με δεδομένο ότι για το ψήσιμο θα χρειαστούμε περίπου 3½ – 4½ ώρες. Μαζί με το άναμμα της φωτιάς, αν χρησιμοποιήσουμε μόνο κάρβουνα. Υπολογίζουμε πότε πρέπει να ανάψουμε τη φωτιά και ξεκινάμε.

Για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρκετή φωτιά, ώστε να ψηθούν τα κορεατικά μας. Ξεκινάμε με αρκετή φωτιά (με πολλά κάρβουνα), στη συνέχεια μεταφέρουμε ένα μέρος απ᾿ αυτά, σε άλλο σημείο (ένα τενεκέ, ας πούμε), φροντίζοντας να τα διατηρούμε αναμμένα.

Αφού η φωτιά μας ετοιμαστεί, αραιώνουμε τα κάρβουνα εκεί που θα είναι η κοιλιά του αρνιού και τα ενισχύουμε στα πόδια και το κεφάλι.

Τότε βάζουμε πάνω την ή τις σούβλες, τις οποίες πρέπει να γυρίζουμε γρήγορα, μέχρι να θωρακιστεί το κρέας και να πέσει λίγο η φωτιά, (περίπου 1 -1½ ώρα).

Κατά διαστήματα, με ένα ματσάκι ρίγανη, ή με πινέλο, αλείφουμε με λαδολέμονο το αρνί μας.

Αν δούμε τη φωτιά μας να σβήνει σε κάποιο σημείο, την σκαλίζουμε με ένα σίδερο ή ένα κλαδί, ή συμπληρώνουμε κάρβουνα, απ᾿ αυτά που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Το ψητό μας είναι έτοιμο, όταν φαίνονται οι αρθρώσεις στα πόδια του.