Είμαι γυναίκα … Σωστή συμπεριφορά και στάση ζωής. Σωστή στάση και εμφάνιση της γυναίκας 

Η σωστή και ενδεδειγμένη στάση της γυναίκας δεν επηρεάζει σοβαρά μόνον την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά εκφράζει και τον εσωτερικό της κόσμο. Μια γυναίκα με θέληση,δραστήρια και ευτυχισμένη φαίνεται από την εξωτερική της παρουσίαση και την αντίστοιχη στάση  της, ενώ, αντίθετα, ένα δειλό, φοβισμένο και δυστυχισμένο πλάσμα προκαλεί τον οίκτο. Όποια το γνωρίζει αυτό και ξέρει να κυριαρχεί στον εαυτό της, έχει να επιτύχει πολλά!

Εκτός, όμως,του ότι η καλή και ορθή στάση επιδρά ανάλογα και στην εμφάνιση, υπάρχουν και περιπτώσεις, στις οποίες πρέπει να προσέξει εντελώς ιδιαιτέρως τη στάση της και τις κινήσεις της. Αυτές είναι οι περιπτώσεις π.χ.  στις οποίες η γυναίκα νομίζει, ότι δεν την βλέπουν ή είναι πολύ απασχολημένη με κάτι ή είναι κουρασμένη.

Το βάδισμα

Όταν βαδίζει η γυναίκα, δεν κάνει πολύ μεγάλα βήματα, δεν κουνάει πολύ τα χέρια, τους ώμους και το κεφάλι, αλλά κάνει κανονικά γρήγορα βήματα, γιατί το βάδισμα της γυναίκας πρέπει να συνδυάζει τη χάρη και την αξιοπρέπεια.

Κακές συνήθειες

Η γυναίκα πρέπει να αποφεύγει τις πιο κάτω κακές συνήθειες:

Να σηκώνει ψηλά τα φρύδια της, να ζαρώνει το μέτωπο, να στηρίζει το κεφάλι με το χέρι, να μορφάζει με το στόμα ή να βάζει νευρικά τα δάκτυλα στο στόμα. Εκτός των άλλων,η τελευταία αυτή κακή συνήθεια, εγκυμονεί και κινδύνους μολύνσεως, ιδίως κατά την κόλληση γραμματοσήμων και φακέλων, μέτρημα χρημάτων, ξεφύλλισμα βιβλίων ή περιοδικών ( και μάλιστα σε χώρους αναμονής).

Επίσης η γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει να σπάζει σκληρές καραμέλες ή καρύδια με τα δόντια ή να δαγκώνει το μολύβι, γιατί, εκτός του ότι δεν είναι ωραίο,κινδυνεύουν και τα δόντια της. Τα σπασμένα νύχια, τα τσαλακωμένα μαντήλια, το κλείσιμο της πόρτας με το πόδι, το ασυγκράτητο γέλιο, είναι πράγματα, που πρέπει να αποφεύγει, γιατί δεν είναι σωστά και κάνουν άσχημη εντύπωση.

Η ελεύθερη γυναίκα

Η αντίληψη πως η γυναίκα που δεν παντρεύτηκε και δεν έκανε παιδιά είναι υποδεέστερη των άλλων,είναι λανθασμένη και η λέξη γεροντοκόρη θα έπρεπε να διαγραφεί από το ελληνικό λεξικό.

Σήμερα στο εξωτερικό και στη χώρα μας υπάρχουν ελεύθερες γυναίκες με έντονη προσωπικότητα,που ζουν και κινούνται με επιτυχία σε διάφορους τομείς της ζωής και της κοινωνίας. Μπορεί να μην εκπλήρωσαν αυτό που θεωρείται «φυσικός προορισμός»αλλά η αναγνωρισμένη αξία τους εξασφαλίζει μια πλεονεκτική θέση στην κοινωνία αποδεικνύοντας πως η γυναίκα δεν είναι ένα όν εξαρτημένο από τη διάθεση του άντρα ούτε της είναι απαραίτητο ένα προστατευτικό περιβάλλον για να σταθεί με αξιοπρέπεια στην κοινωνία.

Η ώριμη ηλικία

Το να μεγαλώνει κάποια χωρίς να παίρνει τόσο τραγικά την κατάσταση αυτή είναι μια τέχνη μ’ όλη τη σημασία της λέξης. Φυσικά αντιμετωπίζονται σαν τραγικά γεγονότα, οι πρώτες ρυτίδες, τα γκρίζα μαλλιά, η σχετική αλλαγή του προσώπου, η σωματική κούραση,αλλά θα πρέπει κάθε γυναίκα  να συνειδητοποιήσει, ότι κάθε ηλικία έχει τις χάρες της.

Υπάρχουν λαοί,στους οποίους η ηλικιωμένη γυναίκα παίζει πρωτεύοντα ρόλο και τις συμβουλές της τις ακούν και τις εφαρμόζουν.

Όταν μεγαλώνει μια γυναίκα, δεν πρέπει να προσπαθεί να προσποιηθεί τη νέα, αλλά να είναι προσεκτική στην εμφάνιση της, να ντύνεται με επιφυλακτική κομψότητα και να διατηρεί πάντοτε την αξιοπρέπεια της. Η ωριμότητα και η πείρα της ηλικιωμένης γυναίκας, το ένστικτο της μητρότητας, η γυναικεία εξυπνάδα της, που ωρίμασε κάτω από τις καταιγίδες της ζωής, μπορούν να της γεμίσουν τη ζωή και να της δώσουν περισσότερη αξία, απ’ αυτή που είχε στα πιο γλυκά χρόνια της νεότητας της.

Οι αρετές αυτές χρειάζονται και στον συζυγικό τομέα. Ο άντρας έχει ανάγκη της παρουσίας της συντρόφου του, η οποία δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει και να παραμελεί τον εαυτό της.

Πνευματική καλλιέργεια, έμπρακτη συμμετοχή στις κοινωνικές επαφές, συνεχής δίψα για μάθηση και συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της ζωή, θα την παραστήσουν την καλύτερη σύντροφο του άντρα και των παιδιών κι’ όταν ακόμη είναι στην ώριμη ηλικία!

 Γραμματικοπούλου Κωνσταντία

Marketer – Εκπαιδευτικός