Ερωτήσεις κλειδιά, για να γνωρίσουμε την Ευγενία Τζένη Αρσένης Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.!  της Βίκυ Τσιανίκα Δημοσιογράφου του Αboutwoman.gr

 1. Εάν σου ζητούσαν να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με δέκα λέξεις, ποιες θα διάλεγες!

Ευαίσθητη, Δυναμική, Δίκαιη, με Νοιάξιμο, Ενσυναίσθηση, Λατρεία στα Ζώα, Μαχήτρια, Ρομαντική, Αληθινή, Αγαπάω τη Ζωή

 • Ποια έντονη μνήμη έχεις από την πρώιμη παιδική σου ηλικία που πιστεύεις ότι επηρέασε την ζωή σου μέχρι σήμερα

Από τις πρώτες μου αναμνήσεις, πολύ πριν πάω σχολείο, η ημέρα των εκλογών, όπου οι γονείς μου με έπαιρναν πάντα μαζί τους στο παραβάν, ύστερα μαζεύαμε τα ψηφοδέλτια από όλα τα κόμματα, και τα κοιτάζαμε αναλυτικά μέχρι το βράδυ που βλέπαμε τα αποτελέσματα.

Τις ημέρες εκείνες, μάλιστα, έφτιαχνα μία χάρτινη κάλπη και έβαζα όποιον φίλο ή συγγενή ερχόταν να ψηφίσει! Από πολύ μικρή κατάλαβα την τεράστια σημασία της ψήφου, ύψιστο δικαίωμα και ευθύνη μαζί.

 • Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη! Τι πιστεύεις ότι σε ώθησε να γίνεις εκπαιδεύτρια καλλιτέχνης

Η Τέχνη για εμένα είναι ζωή, παιδεία, αξίες, ο δρόμος για την αλλαγή της κοινωνίας. Βιώνοντας την αισθητική συγκίνηση μέσα από την τέχνη, θέλησα να μεταφέρω αυτό το μοναδικό συναίσθημα στους φοιτητές, να τους ενθαρρύνω να σκέφτονται ελεύθερα, να ονειρεύονται και, να μην φοβούνται

να υπερασπίζονται τις επιλογές τους. Και έτσι θα κάνουν πράξη ό,τι ονειρεύονται. Για εκείνους και για ολόκληρο το κόσμο. Γιατί η τέχνη μπορεί να αλλάξει το κόσμο.

 • Πιστεύεις ότι ο καλλιτέχνης χρειάζεται τις κατάλληλες σπουδές;

Ο καλλιτέχνης χρειάζεται μελέτη, εμβάθυνση, καλλιέργεια, παιδεία, κριτική σκέψη, διευρυμένο πνεύμα. Η γνώση είναι απελευθερωτική δύναμη, συνεπώς η διαδικασία μάθησης συμβάλλει ουσιαστικά στη συγκρότηση της προσωπικότητας του καλλιτέχνη.

 • Ποιο έργο μουσικό σε απογειώνει.

“Χωρίς τη Μουσική, η Ζωή θα ήταν ένα λάθος”, είχε πει ο Νίτσε, κι αυτή η φράση είναι σα να βγήκε από τα δικά μου χείλη.

Οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξω ένα μουσικό έργο, ανάμεσα στην κλασική μουσική, την όπερα, τα μπλουζ, τη τζαζ, τη ροκ και πολλά άλλα είδη που με αγγίζουν βαθιά.

Κάθε στιγμή ζητά άλλη μουσική, το σίγουρο όμως είναι πως δεν υπάρχει στιγμή χωρίς μουσική, ακόμα κι αν είναι η μουσική που κουβαλάμε μέσα μας. 

 • Ποιος πίνακας ζωγραφικής σε κάνει να ταξιδεύεις;

Λατρεύω τον Hopper, τον Kandinsky, τον Dali και άλλους πολλούς. Όμως αυτό που με κάνει να ταξιδεύω πρώτα από όλα, όταν τον βλέπω σε ζωγραφιά, δεν είναι πίνακας, είναι ήρωας, ο ήρωάς μου, ο Μικρός Πρίγκιπας.

 • Ποιο θεατρικό έργο σε στοιχειώνει.

“Η  Όπερα της Πεντάρας”, Μπέρτολτ Μπρέχτ με Κουρτ Βάιλ όμως μαζί. Πώς να τους ξεχωρίσεις; Σαν τον Φελίνι με τον Ρότα. Και ασφαλώς και πολλά άλλα, από την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή στο “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Μπέκετ. Όμως η “Όπερα της Πεντάρας”… η τέχνη και η κοινωνική αλλαγή, στην αρτιότερη γραφή, με την υψηλότερη αισθητική.

 • ‘Έρωτας η αγάπη; Ποιο σε πλήγωσε, ποιο σε δικαίωσε;

Χωρίς τον Έρωτα η Ζωή δεν έχει γεύση, χρώμα, μυρωδιά.  Ως προς την αγάπη, νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο με τόση αγάπη που έχω εισπράξει στη ζωή μου.

Κάποιοι από τους άνδρες που ερωτεύτηκα με πλήγωσαν στη ζωή, όπως και κάποιοι άνθρωποι που αγαπούσα. Και τα δύο με δικαίωσαν επίσης. Και οι δυνατοί έρωτες σαν φύγουν οι εγωισμοί γίνονται μεγάλες αγάπες για πάντα. Δεν με τρομάζουν τα “για πάντα”.

Σε μία δημόσια ανάρτηση πριν μερικούς μήνες έγραψα το παρακάτω, βασισμένο σε πραγματικό περιστατικό, που θα έλεγα που συνοψίζει με τον καλύτερο τρόπο τη συνέχεια της απάντησής μου: “Κάποτε έδωσα σε κάποιον ένα βιβλίο με ποιήματα που είχε τίτλο “Σ’ αγαπώ”.

Δεν ξέρω τι απέγινε το βιβλίο, ούτε κι εκείνος. Τα σ΄ αγαπώ όμως παραμένουν, αυτά που είπαμε και αυτά που θα πούμε επειδή δεν μάθαμε ποτέ τι έγινε εκείνο το βιβλίο”.

 • Τι θα ζητούσες από τον ιδανικό πολιτικό;

Αλήθεια. Να είναι ο εαυτός του. Να είναι μέρος της κοινωνίας, να ξέρει να ακούει και να προσπαθεί ουσιαστικά να βοηθήσει. Και εμείς να έχουμε κατανόηση, να μπορούμε να δούμε ότι πραγματικά νοιάζεται και παλεύει, και να μην περιμένουμε γρήγορες και εύκολες απαντήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 • Για ποιο η ποιους λόγους πολιτεύεσαι

Για να σταματήσει η αδικία στον κόσμο, για να αλλάξουν οι νοοτροπίες που κάνουν τη ζωή ολοένα και πιο σκοτεινή, για να πάψει ο ρατσισμός, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη.

Για να εμπνεύσω τους νέους να συνειδητοποιήσουν πως η ψήφος είναι το ύψιστο δικαίωμα και η τεράστια ευθύνη και πως με τη συμμετοχή τους και τις επιλογές τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας και ολόκληρου του κόσμου. Πολιτική με ήθος και καθαρότητα. Μόνο έτσι με αφορά.

 • Ποια ευχή θέλεις να πραγματοποιηθεί;

Να υιοθετήσω ένα παιδί.

Ευγενία Τζένη Αρσένης Υποψήφια Ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Βιογραφικό.

Η Τζένη Αρσένης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. συντονίζει το τμήμα Προσφυγικού και  Μεταναστευτικής Επιτροπής  είναι υπεύθυνη Θεματικής πολιτισμού της Ν.Ε. Αθήνας

Είναι Σκηνοθέτης – Θεατρολόγος, Δρ. Αισθητικής Φιλοσοφίας με διεθνή καλλιτεχνική διαδρομή. Συνεργάζεται με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες, εμπνέοντας ανθρωπιστικές αξίες μέσω της τέχνης και της εκπαίδευσης για ισότητα, συμπερίληψη, αλληλεγγύη και κοινωνική αλλαγή.

Οι σπουδές της περιλαμβάνουν θεατρολογία, σκηνοθεσία Θεάτρου, όπερας και κινηματογράφου στην   Αγγλία και στην Αμερική και διδακτορική διατριβή στην Αισθητική Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. 

Ως σκηνοθέτης έχει συνεργαστεί  με διεθνείς φορείς όπως Royal Albert Hall, Center for Contemporary Opera, San Francisco Opera κ.α. Έχει διδάξει σε πολλά Πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς.