Γιατί ο ήλιος βλάπτει ακόμα και με χρήση αντηλιακού; Ο ήλιος αποτελεί την κύρια πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας. Η οποία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τον καρκίνο του δέρματος αλλά και για την αύξηση των δερματικών ρυτίδων.

Τα δυσάρεστα αυτά αποτελέσματα είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμα και το καλύτερο για την αποφυγή τους είναι να προσέχουμε κατά την έκθεση μας στον ήλιο.

Αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 11:00π.μ.   και 16:00μ.μ. ,που είναι και πιο έντονη, καταφεύγουμε στη χρήση των αντηλιακών.

Πολλές φορές όμως νιώθουμε απροστάτευτες και βλέπουμε τις αρνητικές συνέπειες από την παρατεταμένη έκθεση μας στον ήλιο παρόλο που κάναμε χρήση αντηλιακού.

 Γιατί λοιπόν ο ήλιος βλάπτει ακόμα και με τη χρήση αντηλιακού;

Υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας:

  • Η UVB που ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα.
  • Η UVA που ευθύνεται για τη φωτογήρανση και την καρκινογένεση.

Ενώ πολλά αντηλιακά προσφέρουν SPF  μεγαλύτερο από 15 δεν προσφέρουν αξιόπιστη και αποτελεσματική προστασία για τις ακτίνες UVA με αποτέλεσμα να μένουν οι χρήστες τους απροστάτευτοι στον κίνδυνο της φωτογήρανσης και καρκινογένησης.

«Τα αντηλιακά προστατεύουν, αλλά όχι εντελώς από την ηλιακή ακτινοβολία. Γι΄ αυτό δεν επιτρέπονται δηλώσεις στη συσκευασία ή διαφημίσεις, που να αναφέρουν ότι προστατεύουν 100%. Ή ότι είναι ΄΄sunblocks΄΄ ή ΄΄sunblockers΄΄ ή ΄΄ολικής προστασίας΄΄ ή παρέχουν ΄΄all day protection΄΄».

Στην Ευρώπη, τα αντηλιακά παραμένουν στην κατηγορία των καλλυντικών προϊόντων. Δεν εντάσσονται στα φάρμακα (όπως στις ΗΠΑ) ή στα «σχεδόν φάρμακα» (όπως στην Ιαπωνία). Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θέσει ακόμα σχετικούς κανονισμούς για τα κράτη-μέλη, παρά μόνον οδηγίες.

Όλο ένα και πιο επικίνδυνος γίνεται για το δέρμα μας ο ήλιος κάθε χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν ως δείκτη προστασίας των αντηλιακών τον 50 και όχι τον 30, όπως μέχρι πρόσφατα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η ηλιοθεραπεία είναι πιο βλαβερή για την επιδερμίδα μας ακόμα και από το κάπνισμα.

Πρέπει λοιπόν η επιλογή των αντηλιακών να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και να επιλέγονται εκείνα που μπορούν να μας προσφέρουν προστασία και από τις δύο υπεριώδεις ακτινοβολίες.