Γυμναστική και κλιμακτήριος. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, στο οποίο όμως μέχρι σήμερα δίνουν γενικά πολύ λίγη προσοχή. Είναι το θέμα της επίδρασης της αθλητικής απασχόλησης στην κλιμακτήριο περίοδο της γυναίκας.

Όλες οι μορφές άσκησης, από την κολύμβηση έως το χορό, παρέχουν σημαντικά οφέλη για τις γυναίκες. Ωστόσο οι παραπάνω ξεχωρίζουν για τη θετική τους επίδραση στην ισορροπία ώστε να προληφθούν πτώσεις και τραυματισμοί.

Η συστηματική γυμναστική ωφελεί κάθε πτυχή της υγείας και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Όσον αφορά την περίοδο της εμμηνόπαυσης συγκεκριμένα, η γυμναστική θεωρείται πως βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις εξάψεις. Ένα σύνηθες σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που προκύπτει λόγω ορμονικών μεταβολών.

Γυμναστική και κλιμακτήριος

Οι γυναίκες και το γυναικείο σώμα περνάνε ένα μεγάλο σοκ, πίεση και αλλαγές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και των χρόνων που την ακολουθούν.

Μία γυναίκα που έχει εξάψεις, βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο. Δυσκολεύεται με τον ύπνο, βλέπει το σώμα της να αλλάζει, οι ορμόνες της την κυριεύουν και πιέζεται ψυχολογικά. Το τελευταίο πράγμα που έχει όρεξη και διάθεση είναι να πάει στο γυμναστήριο.

Η εύκολη λύση θα ήταν να παρατήσουμε όλα όσα μας δυσκολεύουν και το γυμναστήριο θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά.

Παρ’ όλα αυτά το γυμναστήριο μπορεί ειδικά σε αυτή τη φάση της ζωής μίας γυναίκας να είναι βοηθητικό. Η άσκηση, όπως λένε οι ειδικοί, σε αυτή τη φάση είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Υπερβολές σ’ αυτόν τον τομέα δεν είναι βεβαίως παραδεκτές και ο αθλητισμός για ρεκόρ είναι τότε μόνο νοητός, όταν η γυναίκα έχει περάσει όλη της τη ζωή με συνεχή προπόνηση.

Αντίθετα η επίδραση σε ελαφρές αθλητικές ασκήσεις, προπαντός η γυμναστική, το κολύμπι, τα λιγότερο κοπιαστικά παιχνίδια, έχουν ιδιαίτερη σημασία ακριβώς σ’ αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας.

Με την κανονική εκγύμναση κατορθώνεται η διατήρηση μιας υψηλής στάθμης απόδοσης , που βοηθά τις γυναίκες να ξεπεράσουν καλύτερα το στάδιο αυτό. Πολλές φορές μάλιστα, συντελεί στη σημαντική ελάττωση των τυχόν ενοχλήσεων