Κορωνοϊός: Συχνό Πλύσιμο χεριών και ξηρά χέρια. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ξηρότητα που προκαλεί στα χέρια μας το πολύ συχνό πλύσιμο.

Η σχολαστική καθαριότητα των χεριών μας, όπως και η εκτεταμένη χρήση αντισηπτικών είναι εξαιρετικά σημαντικές για την προστασία μας αυτήν την περίοδο

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται ανεξάρτητα από την εποχή ή την έξαρση των ιώσεων και της γρίπης. Ένας από τους βασικούς κανόνες υγιεινής είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Πλένεις όμως τα χέρια σου συχνά, τα πλένεις σωστά, ώστε να κρατήσεις μακριά ιούς και μικρόβια;

Ο κορωνοϊός είναι στην ζωή της καθημερινότητας μας. Μπορεί η αντιμετώπιση του κορονοϊού να έχει επηρεάσει την ζωή μας, αλλά κάποια στιγμή θα καταπολεμηθεί. Οι ιατροί ειδικοί λοιμωξιολόγοι μας συμβουλεύουν ότι ο βασικότερος τρόπος πρόληψης για την μη μετάδοση της ασθένειας είναι το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, για πάνω από 20 δευτερόλεπτα.

Κορωνοϊός: Συχνό Πλύσιμο χεριών και ξηρά χέρια

Αρκετοί από εμάς, προσπαθώντας να αποβάλουμε τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια μας, βάζουμε πολύ συχνά αντισηπτικό ή τα σκουπίζουμε με υγρά  μαντιλάκια.

Οι συχνές πλύσεις μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα ή αφυδάτωση στην επιδερμίδα, δημιουργώντας της ακόμη και έκζεμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το πρόβλημα της ξηρότητας στα χέρια γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Καθώς εμφανίζονται στο δέρμα «σκασίματα» τα οποία μπορεί να συνοδεύονται ακόμα και από αιμορραγία.

Γιατί εμφανίζονται στο δέρμα των χεριών «σκασίματα»;

Το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό, απέναντι σε εξωτερικές επιθέσεις και μολύνσεις. Όταν ο επιδερμικός φραγμός διαταράσσεται, τα αναγκαία επίπεδα υγρασίας που χρειάζεται η επιδερμίδα μας για να είναι λειτουργική και να έχει υγιή όψη και ευεξία, αρχίζουν να την εγκαταλείπουν. Και έτσι, τα σημάδια ξηρότητας, ερεθισμών, αφυδάτωσης ή δερματίτιδας, δεν αργούν να φανούν.

Τι μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγεις την ξηρότητα στα χέρια σου χωρίς να σταματήσεις να τα πλένεις όσο συχνά χρειάζεται, για να τα καθαρίσεις και να τα απολυμάνεις:

Χρησιμοποίησε χλιαρό νερό

Προτίμησε να ξεπλένεις να χέρια σου με χλιαρό νερό αντί για κρύο ή ζεστό ώστε να μην ξεραθούν.

Φόρεσε γάντια

Όταν κάνεις δουλειές στο σπίτι, καλό θα ήταν να φοράς γάντια ώστε τα χέρια σου να μην έρχονται σε επαφή με το νερό και τις χημικές ουσίες από τα καθαριστικά.

Χρησιμοποίησε ενυδατικά σαπούνια

Αυτή την περίοδο, καλύτερο θα ήταν να πλένεις τα χέρια σου με υγρά σαπούνια και να αποφεύγεις τις  μπάρες σαπουνιών. Τα υγρά σαπούνια προκαλούν λιγότερη ξηρότητα και πολλά από αυτά περιέχουν ενυδατικές ουσίες για το δέρμα όπως το ελαιόλαδο και το αμυγδαλέλαιο.

Χρησιμοποίησε βαζελίνη

Μία από τις καλύτερες θεραπείες για τα ξηρά χέρια είναι η βαζελίνη. Μπορείς να απλώσεις βαζελίνη στα χέρια σου πριν τον ύπνο και να φορέσεις βαμβακερά γάντια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Χρησιμοποίησε κρέμα χεριών

Για να προφυλάξετε όμως τα χέρια σας από την καταπόνηση των συχνών πλυσιμάτων, είναι σημαντικό να τα θωρακίζετε ανά τακτά διαστήματα. Μέσα στη μέρα με μία φροντίδα που προσφέρει ενυδάτωση, μαλακτική δράση και προστασία.

Μια καλή ενυδατική κρέμα χεριών είναι η ιδανική λύση για τα καταπονημένα χέρια σας, αυτήν την περίοδο, αφού:

  • Ενυδατώνει και αποκαθιστά την κεράτινη στιβάδα του δέρματος, για προστασία από δερματικά προβλήματα.
  • Ενισχύει τον επιδερμικό φραγμό και προστατεύει από δυσμενείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ο εγκλωβισμός της ενυδατικής κρέμας θα βοηθήσει να απορροφηθεί πλήρως από το δέρμα διατηρώντας τα βελούδινα και απαλά. Χρησιμοποιήστε την όσες φορές νιώθετε ότι χρειάζεται το δέρμα σας ενυδάτωση και φροντίδα. Απλώστε ομοιόμορφα με ελαφρύ μασάζ και η κρέμα θα απορροφηθεί εύκολα, αφού διαθέτει μη λιπαρή υφή.

Ακολουθήστε πιστά τις σωστές οδηγίες πλυσίματος των χεριών σας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής των επίσημων φορέων υγείας και διατηρήστε τα χέρια σας όσο πιο προστατευμένα γίνεται.