Μαγιά νωπή ή ξηρή – πως την ενεργοποιούμε. Η διαδικασία είναι ίδια, είτε πρόκειται για ξηρή μαγιά, είτε για νωπή και το αποτέλεσμα το ίδιο.

Η μόνη διαφορά είναι, ότι η νωπή διαλύεται σε χλιαρό υγρό, ενώ η ξηρή μπορεί να μπει και κατευθείαν στο αλεύρι.

Η αντιστοιχία ξηρής μαγιάς (στιγμής) και νωπής, είναι 1 φακελάκι (8 – 9 γραμμ.), για 25 γραμμ. νωπή μαγιά.

Η νωπή μαγιά είναι ζωντανός οργανισμός και θέλει πολύ προσοχή στη θερμοκρασία του νερού. Αν το νερό είναι πολύ ζεστό, η μαγιά θα αχρηστευτεί. Αν είναι πολύ κρύο θα αργήσει να φουσκώσει το ζυμάρι.

Η ξερή μαγιά, δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Την ανακατεύω κατευθείαν με το αλεύρι και συνεχίζω κανονικά στο επόμενο στάδιο της συνταγής.

Ενεργοποίηση για νωπή μαγιά

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρέσκια/νωπή μαγιά,
  • την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
  • Έπειτα, ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
  • Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και τότε την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ενεργοποίηση για ξερή μαγιά

  • Ανακατεύουμε την ξηρή μαγιά σκόνη με το αλεύρι και αυτό που προσέχουμε είναι να μη βάλουμε το αλάτι που απαιτεί η συνταγή στο ίδιο μείγμα.
  • Το αλάτι το προσθέτουμε αφού το διαλύσουμε σε λίγο από το νερό της συνταγής.
  • Όταν σχηματίσουμε τη ζύμη μας, την αφήνουμε σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο για να φουσκώσει.

Πως συντηρούμε την μαγιά;

Η φρέσκια μαγιά διατηρείται στο ψυγείο μέχρι τη λήψη της ημερομηνίας της.Αν αγοράσετε μεγάλη πλάκα μαγιάς (κυρίως τη βρίσκουμε σε φούρνο της γειτονιάς) μπορείτε να τη διατηρήσετε στην κατάψυξη.

Η μαγιά από την κατάψυξη πρέπει λίγο να μείνει στον πάγκο σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει ώστε να βγάλετε κομμάτι. Έπειτα την ενεργοποιείτε κανονικά.

Η ξερή μαγιά σε σκόνη αν αγοράσετε χύμα από καταστήματα μπαχαρικών διατηρείται σε στεγνό καθαρό βάζο που κλείνει ερμητικά μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας.

Πρέπει να είναι καλά σφραγισμένη, μακριά από υγρασία και τρόφιμα με έντονη μυρωδιά. Αν το φακελάκι είναι σφραγισμένο δεν έχει κανένα πρόβλημα μένει ως έχει μέχρι την ημερομηνία λήξεως.