Ερωτήσεις κλειδιά, για να γνωρίσουμε την Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά Υποψήφιας Ευρωβουλευτή με την Νέα Δημοκρατία. !  της Βίκυ Τσιανίκα Δημοσιογράφου του Αboutwoman.gr

 • Εάν σου ζητούσαν να παρουσιάσεις τον εαυτό σου με δέκα λέξεις, ποιες θα διάλεγες! 

Αγάπη, ειλικρίνεια, Ελλάδα, εργατικότητα, μάθηση, μαχητικότητα, οικογένεια, προκλήσεις, φιλίες, χιούμορ!

 • Ποια έντονη μνήμη έχεις από την πρώιμη παιδική σου ηλικία που πιστεύεις ότι επηρέασε την ζωή σου μέχρι σήμερα;

Όταν ήμουν πέντε χρόνων μετακομίσαμε με την επταμελή μου οικογένεια από την Βέροια στην Κω λόγω του πρώτου διορισμού της μητέρας μου εκεί ως θεολόγος. Παρά τις δυσκολίες του μακρινού ταξιδιού και της προσαρμογής, περάσαμε πανέμορφες οικογενειακές στιγμές και εκεί νομίζω είναι που έμαθα ασυνείδητα να μην φοβάμαι τις νέες προκλήσεις. 

 • Τι σημαίνει για εσένα η τέχνη;

Έκφραση, συναίσθημα, ελευθερία και πολιτισμός. 

 • Πιστεύεις ότι ο πολιτικός χρειάζεται τις κατάλληλες σπουδές; 

Αν και δεν μου λείπουν οι σπουδές (έχω διδακτορικό και τρία μεταπτυχιακά), η άποψή μου είναι ότι πτυχία υπάρχουν πολλά! Αυτό που σπανίζει είναι ειλικρινές ενδιαφέρον για προσφορά και διάθεση για λύσεις!

 • Ποιο έργο μουσικό σε απογειώνει. 

Το βαλς των χαμένων ονείρων, του Μάνου Χατζηδάκη.

 • Ποιος πίνακας ζωγραφικής σε κάνει να ταξιδεύεις. 

Ένας πίνακας του Δημήτρη Βεργίδη που έχω στο σπίτι με ένα χιονισμένο τοπίο της Μακεδονίας. Είναι σαν να έχω εκτυπώσει σε πίνακα μια ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια. 

 • Ποιο θεατρικό έργο σε στοιχειώνει. 

Η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή 

 • Έρωτας η αγάπη; Ποιο σε πλήγωσε, ποιο σε δικαίωσε; 

Και τα δύο μπορεί να μας πληγώσουν, εντέλει όμως θα μας δικαιώσουν και για αυτό δεν πρέπει να φοβόμαστε ούτε να ερωτευόμαστε ούτε να αγαπάμε. 

 • Τι θα ζητούσες από τον ιδανικό πολιτικό;

«Γνώσεσθαι την Αλήθειαν και η Αλήθεια ελευθερώσει υμάς». Δηλαδή να μου λέει την αλήθεια. 

 • Για ποιον η ποιους λόγους πολιτεύεσαι;

Η πρόταση νομίζω πως μου έγινε λόγω της εμπειρίας που έχω σε θέματα ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο λόγος που εγώ θέλω να εκλεγώ είναι επειδή ξέρω τις Βρυξέλλες, το Ευρωκοινοβούλιο, τα ευρωπαϊκά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και έχω την εμπειρία να διαπραγματευτώ, να συμμαχήσω, να συγκρουστώ για τα συμφέροντα της Ελλάδας. 

 • Ποια ευχή θέλεις να πραγματοποιηθεί; 

Να ανταποκριθώ στις προσδοκίες όσων με εμπιστευτούν ως αντιπρόσωπό τους στην Ευρωβουλή.

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία

Βιογραφικό.

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά γεννήθηκε στη Βέροια τον Ιούλιο του 1993. Είναι το τέταρτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με γονείς εκπαιδευτικούς, τον Φώτη Κουτσουπιά και την Αναστασία Σιδηροπούλου. Είναι παντρεμένη με τον Ιάκωβο Σαρμά, δικηγόρο Αθηνών, Βρυξελλών και Νέας Υόρκης.

Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία
Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά Υποψήφια Ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία

Πτυχιούχος της Νομικής Θεσσαλονίκης σε ηλικία 22 ετών, έλαβε στη συνέχεια δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από τη Νομική Αθηνών, στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Διεθνείς Νομικές Σπουδές και ένα τρίτο εξειδικευμένο master στο Intellectual Property & Information, Communication Technology Law, με κατεύθυνση στην τεχνητή νοημοσύνη στα συστήματα υγείας από τη Νομική του Πανεπιστημίου KU Leuven.

Είναι διδάκτορας Νομικής Αθηνών (2022) με θέμα διατριβής “Φορείς πληροφόρησης και λήψη αποφάσεων”, με την οποία επιχειρείται να τεθούν οι βάσεις ενός “Διοικητικού Δικαίου Πληροφόρησης”.

Από το 2015 είναι δικηγόρος σε δικηγορικές εταιρείες Αθηνών και Βρυξελλών για ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης, φαρμακευτικού δικαίου και ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, εργάστηκε σχεδόν επτά χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες των Αθηνών (Κυριακίδης – Γεωργόπουλος) και από το 2022 εργάζεται στις Βρυξέλλες, αρχικά στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Keller & Heckman και εν συνεχεία στην αμερικανική δικηγορική εταιρεία Sidley Austin,. Έχει επίσης εργαστεί (Schuman Traineeship) και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στο Τμήμα Διαχείρισης Συμβάσεων, Προμηθειών και Χορηγιών. 

Μιλάει 4 γλώσσες, συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε νομικά περιοδικά. Το 2020 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο νομικής θεματολογίας.

Ταυτόχρονα, από το 2022 είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Rythmisis, που στοχεύει στην προώθηση της έρευνας και της συνεργασίας μεταξύ δικηγόρων και τεχνικών επιστημόνων στους τομείς τεχνητής νοημοσύνης, προσωπικών δεδομένων και ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. 

Επίσης, από το 2021 συμπαρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή “The Life after Law School”, με συνεντεύξεις από καταξιωμένους νομικούς..

Dr. Maria-Oraiozili Koutsoupia

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.