Μασάζ και γυμναστική χεριών

Τα χέρια, σημείο έκφρασης και επαφής, οφείλουμε να τα διατηρούμε όμορφα και περιποιημένα. Ας μη ξεχνάμε ότι μπορούν να προδώσουν την ηλικία αλλά και τις δραστηριότητες της καθημερινότητας μας!

Μασάζ των χεριών: Τρίβουμε τα καλοπλυμένα χέρια με λιπαρή κρέμα ή με καλό λάδι. Τα δάχτυλα τα τραβάμε από τα επάνω προς τα κάτω και τέλος στις ρίζες του χεριού τσιμπάμε πολλές φορές με δύναμη. Την παλάμη την τρίβουμε με τα δάχτυλα πιέζοντας με δύναμη. Για τις παλάμες είναι καλές και οι κυκλικές κινήσεις. Τελικά ακουμπάμε τα χέρια επάνω στο τραπέζι και τα χαϊδεύουμε από τα νύχια έως τον καρπό. Συνιστάμε το μασάζ των χεριών να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα.

Γυμναστική των χεριών: Σκοπός της είναι να βοηθήσει πρωτίστως στην καταπολέμηση της μονόπλευρης επιδεξιότητας των χεριών. Αν γράψαμε επί πολλές ώρες στο κομπιούτερ  ή κάναμε άλλες ανάλογες κινήσεις, τότε πρέπει να ανακουφίσουμε τα χέρια. Παίρνουμε πρώτα κάθε δάχτυλο χωριστά και το τινάζουμε με δύναμη. Ύστερα αφήνουμε να πέσουν κάτω τα χέρια και να κάνουν κύκλους, με τις παλάμες και τα δάκτυλα τεντωμένα. Κατά την ταλάντευση των χεριών σφίγγουμε τα δάχτυλα δυνατά μεταξύ τους και χτυπάμε με δύναμη τα χέρια το ένα με τα άλλο μέχρι το ύψους των καρπών. Επίσης ανοιγοκλείνομε τα χέρια πολλές φορές και με δύναμη. Ο αντίχειρας μπορεί να κάνει κυκλικές κινήσεις προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Με έκταση των χεριών κάνουμε κυκλικές κινήσεις. Κατόπιν προβάλλουμε τους αγκώνες, αφήνουμε να πέσουν τα χέρια από εμπρός μαλακά και τα ξανασηκώνουμε απότομα από τους καρπούς