Μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις παρεκκλίσεις της δίαιτας απώλειας βάρους. Οι γιορτές, ένα ταξίδι στο εξωτερικό, τα γεύματα εκτός σπιτιού, το στρες, η στεναχώρια, η πείνα και η κούραση είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας οδηγούν στο να παρεκκλίνουμε από το πρόγραμμα μας.

Στην καθημερινότητα μας ερχόμαστε πολλές φορές αντιμέτωποι με διάφορες καταστάσεις οι οποίες συχνά μας εμποδίζουν από το να μείνουμε πιστοί στις διατροφικές αρχές και συνήθειες μας.

Μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τις παρεκκλίσεις της δίαιτας απώλειας βάρους

Οι μικρές παρεκκλίσεις από τη δίαιτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και εφόσον είναι περιστασιακές δεν αποτελούν εμπόδιο στην επίτευξη του στόχου μας.

Είναι αναγκαίο να μπορούμε να διαχειριζόμαστε αυτές τις παρεκκλίσεις, χωρίς να μας επηρεάσουν ουσιαστικά και να είναι απλώς μία μικρή εξαίρεση ή παρέκκλιση από τους κανόνες μας.

Στην περίπτωση που «ξεφύγουμε» λίγο από τη δίαιτα τρώγοντας παραπάνω, αποβάλλουμε τις αρνητικές σκέψεις, κοιτάζουμε τις θετικές αλλαγές που έχουμε κάνει στις διατροφικές μας συνήθειες και επιστρέφουμε όσο τον δυνατόν συντομότερα στο πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, όταν φάμε ένα γεύμα το οποίο είναι πλούσιο σε λιπαρά, θα πρέπει να φροντίζουμε τα υπόλοιπα γεύματα να αποτελούνται κυρίως από λαχανικά και φρούτα, ώστε να υπάρξει μία ισορροπία μέσα στην μέρα.

Αντίστοιχα, όταν γνωρίζουμε ότι θα φάμε κάτι λιπαρό, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται να πάμε σε κάποια γιορτή ή εκδήλωση, τότε θα πρέπει να επιλέξουμε στα προηγούμενα γεύματα μας να περιλαμβάνονται πολλά λαχανικά ή σαλάτα.

Δεν νιώθουμε ποτέ τύψεις, ακόμη κι αν φάμε πολύ ή κακής ποιότητας φαγητό

Όταν γνωρίζεις ότι η παρέκκλιση σου ήταν αυτό ακριβώς, δηλαδή μονάχα μία παρέκκλιση, τότε είσαι πραγματικά έτοιμος να την διαχειριστείς και δεν την αφήνεις να σε εξουσιάζει.

Και φυσικά μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε το βάρος σας τακτικά, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα, σημειώνοντας το, ενώ αν χάσατε βάρος με τη βοήθεια κάποιου ειδικού διατροφολόγου καλό είναι να συνεχίσετε να τον επισκέπτεστε μια φορά κάθε τρεις μήνες μέχρι να είστε βέβαιοι ότι δεν θα υποτροπιάσετε.

Η καθημερινή συνέπεια ως προς την κατανάλωση πρωινού, την τήρηση των ενδιάμεσων σνακ και την κατανάλωση σαλάτας και πρωτεϊνούχων τροφίμων στα κυρίως γεύματα είναι πολύ σημαντική για την απώλεια βάρους. Δεν ξεχνάμε ότι η προσπάθεια για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αποτελεί μια ένδειξη αγάπης και φροντίδας για τον εαυτό μας!

Τέλος, το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική και να προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν μία μέρα φάμε πολύ ή κακής ποιότητας φαγητό, την επόμενη μέρα θα γυρίσουμε στην κανονικότητα μας και δεν θα πρέπει να νιώθουμε τύψεις.

Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο