Μελιτζάνες Παπουτσάκια, τα γνωστά σε μας τους Έλληνες με κιμά και μπεσαμέλ. Η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς για μελιτζάνες με κιμά με την πιο πλούσια και κρεμώδη μπεσαμέλ.
Ιστορία της Συνταγής
Η Εσίν Εντέν έγραψε την συνταγή στο βιβλίο της με τη συνεργασία του μελετητή, ιστορικού ερευνητή και μάγειρα Νίκου Σταυρουλάκη, με τίτλο: «Salonica: A Family Cookbook», Talos Press, Athens, 1997.
Η Εσίν Εντέν γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 21 ετών η οικογένεια της μετανάστευσε στις Βρυξέλλες Βελγίου, και μετά από μερικά χρόνια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και παρέμεινε. Οι συνταγές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αποκαλύπτουν μια κουζίνα οθωμανική, εβραϊκή, αλλά και δυτική.
Ιστορία της Μελιτζάνας
Η ονομασία της “Μελιτζάνας” προέρχεται από την ιταλική “melanzana” με καταγωγή από την Ασία.
Στην Ευρώπη, η καλλιέργεια της μελιτζάνας γίνεται κυρίως στην Ιταλία, στην Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς είναι από τα πιο βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής.
Οι πιο γνωστές συνταγές με μελιτζάνα είναι ο μουσακάς και τα παπουτσάκια, η ιταλική μελιτζάνα με παρμεζάνα, ισπανική συνταγή Καπονάτα και το τούρκικο ιμάμ μπαϊλντί.
Παρασκευάζεται επίσης, ψητή όπως η συνταγή για Μελιτζάνες στον φούρνο με σάλτσα ντομάτας και καψαλισμένη φέτα, τηγανιτή, βραστή, σαλάτα αλλά και πουρέ για να συνοδεύσεις τα πιάτα σου όπως Μοσχαράκι Κοκκινιστό Με Πουρέ Μελιτζάνας.
Μελιτζάνες Παπουτσάκια
Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
Για τον κιμά:
- 1 κιλό κιμά
- 1 κρεμμύδι
- 4 ντομάτες
- ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι κρασί
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι
Για την μπεσαμέλ
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. αλεύρι
- 3 1/2 ποτήρια γάλα
- 1 αυγό
- αλάτι, κανέλα, μοσχοκάρυδο
Παπουτσάκια Μελιτζάνας
Εκτέλεση συνταγής
Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθούν 8 κομμάτια και τις βάζουμε από το βράδυ σε νερό για να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις αδειάζουμε για να τις γεμίσουμε με τον κιμά.
Για τον κιμά
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Τον σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι.
Για την μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να μην σβολιάσει. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά βάζουμε το αυγό ενώ ανακατεύουμε και τέλος το αλάτι την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά, προσθέτουμε από πάνω την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με ότι τυρί φέτα.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετώ τις μελιτζάνες και ψήνω στους 180 βαθμούς μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες και να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.
Σερβίρισμα
Σερβίρουμε τα παπουτσάκια μελιτζάνας με μία σαλάτα χωριάτικη και συνοδεύουμε με κρύα μπύρα.
Ακολούθα την σελίδα του aboutwoman στο facebook