Νεοκλασικό στυλ, αν αποφασίσετε αυτό το στυλ τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο χώρος αυτός θα χαρακτηρίζεται από τοίχους όπου κυριαρχούν οι τοιχογραφίες και οι ταπετσαρίες, σε κλασσικό πάντοτε στυλ.

Για να διαμορφώσετε το σπίτι σας σε νεοκλασικό, τότε τα δωμάτια του σπιτιού σας θα πρέπει να είναι μεγάλα. Με την ανάλογη διακόσμηση να δείξουν επιβλητικά, να δημιουργηθούν ζωγραφισμένες οροφές. Πεσσούς και κιονίσκους, καμπύλα ή τεθλασμένα γείσα, θυρώματα περίτεχνα, και άλλα. Θα φανερώνουν την άνεση και την  αρχοντιά που έχουν και τα παλαιά νεοκλασικά κτίρια.

Μην ξεχάσετε τα πολυτελή έπιπλα, τα βαριά υφάσματα, τους πολυελαίους, τους καθρέφτες, τους πίνακες ζωγραφικής, τα κρύσταλλα, τις πορσελάνες. Γενικά τα περίτεχνα των κατασκευών και διακοσμητικών υλικών που θα συμπληρώσουν τη διακόσμηση για να έχετε το νεοκλασικό των ονείρων σας.

Άλλα στυλ διακόσμησης που συγκαταλέγονται στο νεοκλασικό είναι Ρουστίκ, στυλ διακόσμησης που περιλαμβάνει αρκετή χειροτεχνία και σκληρά υφάσματα με ανοιχτά χρώματα. Επιστροφή στα ιδεώδη και τις αρχές της τέχνης και της αρχιτεκτονικής των κλασσικών χρόνων.

Νεοκλασικό στυλ

Νεοκλασικισμός

Ο Νεοκλασικισμός (1760-1840) στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία από το τέλος του 18ου και τις δυο πρώτες δεκαετίες 19ου αιώνα. Πηγή έμπνευσης του Νεοκλασικισμού αποτέλεσαν τα ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην Πομπηία. Μιας άριστα διατηρημένης αρχαίας ρωμαϊκής πόλης, με σπίτια πολύχρωμα και περίτεχνα διακοσμημένα με τοιχογραφίες.

Τα νεοκλασικά εγγλέζικα σπίτια περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία. Από καρέκλες με θαυμάσιες, λεπτές, ξυλόγλυπτες πλάτες αρχαϊκής έμπνευσης (σε σχήμα λύρας, αμφορέα κ.τ.λ.).

Τα έπιπλα regency διακοσμούνται με φτερωτούς δράκους και σφίγγες. Έχουν μπρούντζινα επιστόμια με μορφή κεφαλής λιονταριού και τα πόδια τους μοιάζουν συχνά με οπλές και νύχια ζώων. Αν και τα έπιπλα αυτού του στιλ είναι αρκετά βαριά. Βρίσκουν τη θέση τους στις σύγχρονες κατοικίες που αγαπούν την εκκεντρικότητα.

Στην Ελλάδα το νεοκλασικό στυλ αποκτά τη δική του δυναμική και ιδιαιτερότητα. Με κύρια χαρακτηριστικά την αναβάπτιση στα κλασικά πρότυπά το. Την πλατιά αποδοχή του που ξεπερνά τα μνημειακά κτίσματα και τα εύπορα στρώματα για να φθάσει ως την ευρεία μάζα του πληθυσμού και τέλος τη μακρά διάρκειά του, που φτάνει ως τον Μεσοπόλεμο.

Νεοκλασικό στυλ